CBG bronnen
roomsch-gezin.jpg Verzamelingen
Bijschrift: 'Een echt Roomsch gezin heeft de heer P. de Wit te Bovenkarspel. Het omvat 16 kinderen - Een foto van de familiegroep met de portretten der twee afwezige leden van het gezin'. CBG | Foto's.

Foto's

De verzameling digitale foto's van het CBG bestaat uit knipsels met portretfoto's en bijschriften.

De foto's in onze collectie zijn deels verzameld door Gerard Halwasse (1883-1974), deels door Cornelis Veenhuijzen (1905-1990). Beiden knipten foto's uit geïllustreerde tijdschriften uit het begin van de twintigste eeuw. De verzameling omvat afbeeldingen van zowel bekende als onbekende personen uit die tijd.

Katharina Verzamelingen

De honderdjarige weduwe Katherine van de Loosdrecht - van Zanten. CBG | Foto's.

De verzameling foto's

Gerard Halwasse (1883-1974) had een eigen genealogisch-heraldisch bureau in Den Haag. Hij verzamelde tienduizenden portretfoto’s, voorzien van een familienaam. Ze zijn afkomstig uit verschillende onbekende bronnen. Een datering ontbreekt, zodat niet is vast te stellen wanneer de geportretteerde precies leefde en wanneer de foto is gemaakt. 

De Amsterdammer Cornelis Veenhuijzen (1905-1990) verzamelde in het begin van de twintigste eeuw portretten uit verschillende tijdschriften. Ze zijn geknipt uit het tijdschrift De Prins, het Geïllustreerd Christelijk Vijf Cents-Blad, De Katholieke Illustratie, het Geïllustreerd Zondagblad en De Spiegel. Op de knipsels noteerde Veenhuijzen het jaartal van de bronpublicatie. 

De collectie Halwasse werd in 1974 aan het CBG geschonken; die van Veenhuijzen in 1992.  De foto's zijn allemaal in zwart-wit.

Raadplegen

De verzameling foto’s is via CBG Verzamelingen te doorzoeken. Een zoekopdracht op familienaam geeft eventuele resultaten onder 'Foto’s'. Om de knipsels als scan te bekijken en downloaden heb je een dagtoegang nodig. Vrienden van het CBG hebben gratis toegang.

Tweeling van der Velde Verzamelingen

Ook de gewone man werd opgenomen in de verzamelingen. De beschrijvingen zijn soms precies uitgeknipt, waardoor de originelen knipsels erg kwetsbaar waren. CBG | Foto's.