CBG bronnen
Geboortekaartjes Verzamelingen
Geboortekaartjes. CBG / Familiedrukwerk

Familiedrukwerk

De verzameling familiedrukwerk, ook wel faire-parts genoemd, bestaat uit geboortekaartjes, huwelijksaankondigingen en rouwbrieven die familieleden elkaar bij zulke familiegebeurtenissen toezenden.

Het gebruik om anderen met een gedrukte aankondiging op de hoogte te brengen van huwelijk of overlijden stamt uit de achttiende eeuw. Eerst alleen in de maatschappelijke bovenlaag;; vanaf 1850 werd het door de rest van de bevolking overgenomen. Geboortekaartjes werden pas vanaf de twintigste eeuw op grote schaal verspreid.

Rouwkaarten Verzamelingen

Verschillende rouwbrieven. CBG | Familiedrukwerk.

Gegevens in familiedrukwerk

De verzameling familiedrukwerk bevat aankondigingen van verloving, huwelijk, geboorte en overlijden. Hierin worden doorgaans de namen van de hoofdpersonen en de datum en plaats van de gebeurtenis vermeld. Het familiedrukwerk bevat voor een groot deel dezelfde informatie als de familieadvertenties.

Bij verlovings- of huwelijksaankondigingen worden meestal ook de namen van de ouders van beide partners vermeld. Geboortekaartjes geven vaak ook de namen van broertjes en zusjes.

Huwelijkskaart Verzamelingen

Huwelijkskaart, 1940, Meppel. CBG | Familiedrukwerk

Familiedrukwerk bij het CBG 

De verzameling familiedrukwerk van het CBG is opgebouwd uit verzamelingen die door particulieren aan ons zijn overgedragen. De verzameling bevat drukwerk van 48.487 familienamen uit de periode negentiende eeuw tot heden. Omdat wij nooit systematisch familiedrukwerk hebben verzameld, is de verzameling echter verre van compleet.

Raadplegen

Het familiedrukwerk is op familienaam te doorzoeken via CBG Verzamelingen. Via ons reserveringssysteem kun je de stukken aanvragen ter inzage op de studiezaal van het Nationaal Archief. Let daarbij op dat je ze minimaal een werkdag van tevoren reserveert. Zie voor meer informatie onze pagina Collectie raadplegen.