CBG bronnen
bronnenzaal

Bronnenzaal

In onze bronnenzaal staan microfiches en -films van genealogische bronnen van het CBG en het Nationaal Archief en een handbibliotheek met de belangrijkste genealogische publicaties.

Inzien en raadplegen

Onze bronnenzaal is gratis te bezoeken. Het materiaal in de bronnenzaal zelf betreft bronnen in druk, op microfiche en microfilm. Materiaal uit de CBG Verzamelingen en CBG Bibliotheek is ter inzage aan te vragen. Dit dient een dag voorafgaand aan het bezoek te gebeuren vóór 12 uur 's middags.

Raadpleging gebeurt volledig op basis van zelfbediening. Individuele begeleiding wordt in de bronnenzaal niet meer aangeboden. Wel zijn er handleidingen en onderzoeksgidsen beschikbaar die uitleg geven over de aanwezige apparaten en het onderzoek in de verschillende bronnen. Met een zelf meegebrachte camera of mobiele telefoon kunnen afbeeldingen worden gemaakt van bronnen of een beeldscherm. 

Er zijn computers beschikbaar voor bezoekers om onze collectie te doorzoeken en gedigitaliseerde genealogische literatuur te raadplegen. Via deze computers en eventuele eigen apparaten met internetverbinding kunnen de bronnen in CBG Verzamelingen gratis bekeken worden. Werkplekken hebben stopcontacten en er is gratis Wifi.

Steekkaart

Pak je op de bronnenzaal een fiche, kaartje of microfilm om te bekijken, zet dan een 'signaalkaart' op de plek waar je deze vandaan haalt. Zo kun je het na gebruik weer op de juiste plek terugzetten. Foto: CBG.

Locatie

De bronnenzaal van het CBG ligt aan aan het Prins Willem-Alexanderhof 22 in Den Haag, dat is naast het Centraal Station. Na de algemene entree ga je rechtstaf naar de garderobe met kluisjes en WC's. De bronnenzaal is rolstoeltoegankelijk.

In de centrale hal is een zithoek waar koffie  koffie te drinken, je lunch te eten of iets te bespreken. Bij de koffiebar kun je terecht voor koffie, thee of een snack. In de buurt van het CBG zijn voldoende lunchgelegenheden, zoals in de nabijgelegen Theresiastraat (aan de andere zijde van de Koninklijke Bibliotheek) en aan de Turfmarkt (aan de andere zijde van station Den Haag Centraal).

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 10-21 uur (let op: telefonische dienstverlening alleen tot 17 uur)
Woensdag t/m vrijdag 10-17 uur
Zaterdag en zondag Gesloten
Sluitingsdata Bronnenzaal in 2018
  • 27 april - Koningsdag: hele dag gesloten
  • 10 mei - Hemelvaartsdag: hele dag gesloten

Aanvragen uit CBG Verzamelingen

Via CBG Verzamelingen zijn bronnen uit onze verzamelingen op te vragen voor inzage bij ons in Den Haag. Dat gaat heel eenvoudig vanuit de zoekresultaten, door op de knop 'aanvragen' te klikken. Die knop is alleen aanwezig als de bron fysiek in te zien is (gedigitaliseerde bronnen zijn online in te zien). In het aanvraagformulier staan alle instructies voor het aanvragen en het inzien. 

Als de aanvraag een dag eerder voor 12 uur 's middags is verstuurd, ligt het archiefstuk op de gekozen datum klaar bij de uitgiftebalie van de studiezaal van het Nationaal Archief. Het aangevraagde archiefstuk kan alleen ter plekke bekeken worden en mag niet verplaatst worden naar de bronnenzaal van het CBG. Opgevraagde archiefstukken kun je in de studiezaal zelf digitaliseren met behulp van een professionele boekscanner. Deze afbeeldingen dienen op een eigen meegebrachte USB-stick opgeslagen te worden. De stukken kunnen ook gefotografeerd worden.

Voor toegang tot de studiezaal van het Nationaal Archief heb je een gebruikersprofiel en bezoekerspas nodig. Het gebruikersprofiel maak je thuis aan via www.gahetna.nl. Tijdens het bezoek laat je een bezoekerspas maken bij de informatiebalie van het Nationaal Archief. Dat kan alleen op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. Wil je andere bezoekers meenemen naar de studiezaal van het Nationaal Archief, dan hebben die elk een eigen gebruikersprofiel en bezoekerspas nodig.  

Opgevraagde archiefstukken kun je in de studiezaal zelf digitaliseren, dit kan met behulp van onze professionele boekscanner. Deze afbeeldingen dienen op een eigen meegebrachte USB-stick opgeslagen te worden.

Het is, onder voorwaarden, toegestaan uit archiefstukken te fotograferen. Deze voorwaarden leest u in de huisregels. In de Studiezaal zijn statieven aanwezig die u gemakkelijk naar uw tafel kunt rijden.

Aanvragen uit CBG Bibliotheek

Publicaties gevonden in CBG Verzamelingen zijn daar aan te vragen via de knop 'aanvragen'. Het aanvraagformulier geeft instructies. Aangevraagde publicaties uit de CBG Bibliotheek liggen op de gekozen datum klaar in een kluisje in de bronnenzaal en kunnen ter plekke worden ingezien. Ook hier geldt dat de aanvraag minimaal een dag van tevoren vóór 12 uur 's middags moet zijn verstuurd. Je ontvangt een bevestiging van de aanvraag met instructies.