CBG bronnen
Verver

Zes nieuwe namen Verborgen verleden

10 juli 2017

De nieuwe reeks van de NTR-serie Verborgen verleden start vanaf half september. Zes prominente Nederlanders proberen weer te achterhalen van welke voorouders zij afstammen en hoe die hebben geleefd.

De hoofdpersonen zijn deze keer: Paul Haenen, Claudia de Breij, Jörgen Raymann, Eric Corton, Job Cohen en Wende Snijders. Wie van wie afstamt, en wat dat met hen doet, is vanaf vanaf half september iedere zaterdagavond op NPO 2 te zien.

Vooruitblik

De succesvolle NTR-serie Verborgen verleden komt al weer snel terug, namelijk dit najaar. Momenteel zijn zes splinternieuwe afleveringen in de maak. Deze keer zijn het Paul Haenen, Claudia de Breij, Jörgen Raymann, Eric Corton, Job Cohen en Wende Snijders die op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis. De opnamen zijn veelbelovend: kleurrijke voorouders en opmerkelijke verhalen te over!

Job Cohen Verborgen Verleden

Job Cohen tijdens opnames Verborgen verleden. Foto: NTR

Terugblik

Verborgen verleden, dat al sinds 2010 bestaat, is ook afgelopen voorjaar weer uitstekend bekeken en gewaardeerd. Toen was onder meer te zien hoe Herman Finkers tot zijn verrassing voorouders ver buiten Twente vond. Sacha de Boer ontdekte een heldhaftige, maar soms ook gruwelijke familiegeschiedenis in Schotland. En Arjen Lubach eigende zich, op basis van zijn familieverleden, de ruïne van het middeleeuwse Slot Teylingen toe.

Arjen lubach

Arjen Lubach tijdens opnames Verborgen verleden. Foto: NTR

Over Verborgen verleden

De serie Verborgen verleden is gebaseerd op het Britse format Who do you think you are? en was voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien in 2010. In de serie gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. 

De zoektochten in Verborgen verleden leiden altijd weer tot verrassende verhalen en ontnuchterende onthullingen. Soms heel ver terug in het verleden, soms veel dichterbij. Er zijn brave burgers, arme sloebers, avonturiers, welgestelden, criminelen en zelfs staatshoofden onder de voorouders van de hoofdpersonen. Waren ze arm of rijk, gewoon of bijzonder, goed of slecht? Hoe hebben ze geleefd en wat hebben ze nagelaten? Welke eigenschappen of karaktertrekken herkennen de hoofdpersonen in hun voorouders? Wat betekenen ze nu voor hen?

Verborgen verleden wordt geproduceerd door BlazHoffski onder eindredactie van de NTR. Ook wordt gebruik gemaakt van de expertise van CBG | Centrum voor familiegeschiedenis en de Nederlandse archieven en historische centra.

Extra achtergronden door het CBG

De basis voor elke aflevering van Verborgen verleden is een onderzoek naar de familiegeschiedenis van de hoofdpersoon. Dat wordt voor een groot deel uitgevoerd door de afdeling expertise van het CBG. Omdat niet hele onderzoek terug komt in de aflevering, zorgden wij op cbg.nl bij elke aflevering voor extra achtergrondinformatie. In deze artikelen staan ook veel tips en handige links voor je eigen stamboomonderzoek. 

Deze teksten kun je teruglezen:

Wende Snijders Verborgen verleden

Wende Snijders tijdens opnames Verborgen verleden. Foto: NTR

Uitzendingen

De nieuwe serie is naar alle waarschijnlijkheid vanaf half september iedere zaterdagavond op NPO 2 te zien.

Zelf aan de slag met je familiegeschiedenis? Begin je zoektocht hier!