CBG bronnen
Verver

Zes nieuwe namen voor tiende seizoen Verborgen verleden

13 november 2017

De nieuwe reeks van de NTR-serie Verborgen verleden start vanaf 6 januari 2018. Zes prominente Nederlanders proberen weer te achterhalen van welke voorouders zij afstammen en hoe die hebben geleefd.

Onlangs sloot de NTR weer een succesvolle reeks van Verborgen verleden af, het programma waarin prominente Nederlanders op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis. Het programma inspireert veel mensen en laat onbekende verhalen uit de vaderlandse geschiedenis zien. Verborgen verleden keert in het nieuwe jaar terug met zes nieuwe namen.

Vooruitblik

In 2018 is Verborgen verleden toe aan seizoen 10. Opnieuw is het gelukt om met een zestal boeiende persoonlijkheden verrassende verhalen te vinden over hun familiegeschiedenis.  Die hoofdpersonen zijn, in alfabetische volgorde: Dieuwertje Blok, Armin van Buuren, Richard Groenendijk, Maurice de Hond, André Kuipers en Irene Moors. Vanaf zaterdag 6 januari zijn hun zoektochten te zien om 20.30 uur op NPO 2.

André Kuipers tijdens opnames Verborgen verleden. Foto: NTR

André Kuipers tijdens opnames Verborgen verleden. Foto: NTR

Terugblik

Verborgen verleden, dat al sinds 2010 bestaat, is ook afgelopen voorjaar weer uitstekend bekeken en gewaardeerd. Toen was onder meer te zien hoe Paul Haenen tot zijn verrassing verwantschap met de adellijke familie Van Zuylen vond. Jörgen Raymann ging op zoek naar zijn voorouders Nahar om te achterhalen er een Joodse oorsprong is. En Eric Corton ontdekte dat één van zijn voorouders tijdens de Slag bij Waterloo had gevochten.

Jörgen Raymann

Jörgen Raymann aan het begin van zijn onderzoek. Foto: NTR.

Over Verborgen verleden

De serie Verborgen verleden is gebaseerd op het Britse format Who do you think you are? en was voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien in 2010. In de serie gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. 

De zoektochten in Verborgen verleden leiden altijd weer tot verrassende verhalen en ontnuchterende onthullingen. Soms heel ver terug in het verleden, soms veel dichterbij. Er zijn brave burgers, arme sloebers, avonturiers, welgestelden, criminelen en zelfs staatshoofden onder de voorouders van de hoofdpersonen. Waren ze arm of rijk, gewoon of bijzonder, goed of slecht? Hoe hebben ze geleefd en wat hebben ze nagelaten? Welke eigenschappen of karaktertrekken herkennen de hoofdpersonen in hun voorouders? Wat betekenen ze nu voor hen?

Verborgen verleden wordt geproduceerd door BlazHoffski onder eindredactie van de NTR. Ook wordt gebruik gemaakt van de expertise van CBG | Centrum voor familiegeschiedenis en de Nederlandse archieven en historische centra.

Extra achtergronden door het CBG

De basis voor elke aflevering van Verborgen verleden is een onderzoek naar de familiegeschiedenis van de hoofdpersoon. Dat wordt voor een groot deel uitgevoerd door de afdeling expertise van het CBG. Omdat niet hele onderzoek terug komt in de aflevering, zorgden wij op cbg.nl bij elke aflevering voor extra achtergrondinformatie. In deze artikelen staan ook veel tips en handige links voor je eigen stamboomonderzoek. 

Deze teksten kun je teruglezen:

André Kuipers tijdens opnames Verborgen verleden. Foto: NTR

André Kuipers tijdens opnames Verborgen verleden. Foto: NTR

Uitzendingen

De nieuwe serie is naar alle waarschijnlijkheid vanaf 5 januari 2018 iedere vrijdagavond op NPO 2 te zien om 21.05 uur.

Zelf aan de slag met je familiegeschiedenis? Begin je zoektocht hier!