CBG bronnen
Geheugen van Nederland
Website Geheugen van Nederland

Geheugen van Nederland vernieuwd

27 september 2016

Het Geheugen van Nederland, de grootste beeldbank van Nederlandse musea, bibliotheken en archieven, is flink opgeknapt. De site bevat ook materiaal van het CBG!

Nederland e.o. in meer dan 800.000 beelden

Het Geheugen van Nederland is een gezamenlijk project van 92 erfgoedinstellingen, ontwikkeld door de Koninklijke Bibliotheek. in dit landelijke digitaliseringsproject zijn meer dan achthonderdduizend beelden bij elkaar gebracht: schilderijen, tekeningen, foto’s, boeken, beeldhouwwerken, keramiek, postzegels, affiches, krantenknipsels en nog veel meer. Samen vertellen ze het boeiende verhaal van Nederland én van de landen en gebieden waarmee wij in de loop der jaren te maken hebben gehad. 

Wat is er nieuw?

Wie de nieuwe website van het Geheugen van Nederland bezoekt, zal zien dat deze eigentijds is vormgegeven. Maar er is meer: ook de indeling van de site is aangepast en het zoeken is verbeterd, waardoor je als bezoeker eenvoudiger door verschillende collecties kunt grasduinen. Niet alleen vanaf een pc, maar voortaan ook vanaf tablet en smartphone!

Meer publiek voor de foto's van het CBG

Het CBG is één van de partnerinstellingen van het Geheugen van Nederland. Hierdoor is de fotocollectie Veenhuijzen ook via het Geheugen van Nederland te raadplegen. De Amsterdammer Cornelis Veenhuijzen (1905-1990) verzamelde in het begin van de twintigste eeuw portretten uit tijdschriften De Prins, het Geïllustreerd Christelijk Vijf Cents-Blad, De Katholieke Illustratie, het Geïllustreerd Zondagblad en De Spiegel. 

Bijzonder aan deze collectie is, dat Veenhuijzen zich niet beperkte tot de portretten van de maatschappelijke bovenlaag. Ook van de gewone man zijn er foto's en beschrijvingen beschikbaar. Een mooie bron voor onderzoek naar personen in het verleden dus, die door de vernieuwing van het Geheugen van Nederland nog meer mensen zal bereiken. 

Tweeling van der Velde Verzamelingen

Ook de gewone man werd opgenomen in de verzamelingen. De beschrijvingen zijn soms precies uitgeknipt, waardoor de originelen knipsels erg kwetsbaar waren. CBG | Foto's.