CBG bronnen
CBG - aanlandtafel in Bronnenzaal
De aanlandtafel in het Centraal Bureau voor Genealogie

Nieuw bij het CBG: VriendenVrijdag!

8 december 2022

Stamboomonderzoek is leuk, verrassend, verslavend … maar soms ook eenzaam werk. Uren zit je achter je computer te puzzelen hoe je familiegeschiedenis in elkaar steekt, totdat je er duizelig van wordt. Hoe leuk is het dan als je ter afwisseling samen met andere enthousiaste stamboomonderzoekers je speurwerk in de inspirerende omgeving van het CBG-kantoor kunt voortzetten?

Vanaf 13 januari kun je als CBG-Vriend elke vrijdag terecht op de voormalige bronnenzaal en huidige werkvloer van het CBG|Centrum van familiegeschiedenis aan het Prins Willem-Alexanderhof 22 in Den Haag voor onze nieuwe VriendenVrijdag. Neem je laptop en eventueel muis mee, ga zitten aan een van de tien beschikbare bureaus en doe alleen of samen met anderen onderzoek in onze digitale bronnen. Een 34-inch scherm, een HDMI-kabel en een toetsenbord zijn aanwezig, en de wifi is gratis!

Extra inspiratie

Loop je even vast in je onderzoek, of wil je gewoon even pauzeren, neem dan plaats in onze zithoek en blader door een van de beschikbare tijdschriften. Naast ons eigen kwartaalmagazine Gen. kun je verschillende nationale en internationale genealogische tijdschriften raadplegen. Wie weet vind je daar opeens wel een aanwijzing of dat ene ontbrekende puzzelstukje! Krijg je dorst of lekkere trek, kun je terecht bij de koffiebar in de hal voor een warme of koude versnapering. En bij mooi weer loop je binnen vijf minuten het Haagse Bos in om je hoofd even helemaal leeg te maken.

CBG - zithoek in bronnenzaal Contact

De zithoek bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. Foto: MV Kantoor

Reserveren

Onze werkplekken staan vanaf 13 januari iedere vrijdag van 10:00 tot 16:00 exclusief ter beschikking van Vrienden van het CBG. Reserveer vooraf een plek door een mail te sturen naar service@cbg.nl onder vermelding van "CBG VriendenVrijdag [datum]". Dit kan tot 16:00 uur op de donderdag voorafgaand aan je bezoek, maar hoe eerder je reserveert, hoe groter de kans dat er plek voor je is! Heb je gereserveerd, maar kun je onverhoopt toch niet komen? Laat het ons zo snel mogelijk weten, dan kunnen we iemand anders blij maken.

Fysieke collectie

De niet-gedigitaliseerde collectie uit de CBG Bibliotheek en CBG Verzamelingen kun je raadplegen door vooraf een plek te reserveren op de studiezaal van het Nationaal Archief. Je doet dit via ons reserveringssysteem. Let wel: je kunt deze stukken niet op de CBG-werkvloer inzien. Bereid je bezoek dus thuis goed voor, dan kun je wellicht een bezoek aan het CBG én het Nationaal Archief (onze buren) combineren.

Tot vrijdag?

Houd er rekening mee dat er geen CBG-medewerkers aanwezig zijn om je te helpen bij je onderzoek, maar als het goed is wel een aantal gelijkgestemden. En twee (of drie, vier, vijf …) weten altijd meer dan één, dus reden genoeg om gebruik te maken van onze VriendenVrijdag! Het CBG bevindt zich op drie minuten loopafstand van het Centraal Station en tien minuten van het centrum van Den Haag.

Heb je nog vragen? Mail dan naar service@cbg.nl.