CBG bronnen
voorverkiezing stuk van het jaar 2018.png
v.l.n.r. Dagboek Erica Simons (1956), Rapporten over de tweede expeditie tegen Atjeh (1873/1874), De gevangenschap en moeizame integratie van NSB-lid Nicolaas van Bakergem in de samenleving (1940-1950) en korte berichtjes over de Belgische Opstand (1830). Collectie CBG

Voorverkiezing Stuk van het Jaar

5 juli 2018

Help mee en bepaal samen welk archiefstuk het CBG aanlevert voor de verkiezing Stuk van het Jaar 2018.

Ter voorbereiding op de Stuk van het Jaar verkiezing die in oktober 2018 gaat plaatsvinden, hebben we alvast vier archiefstukken geselecteerd waaruit gekozen kan worden. Stem en bepaal mee welk CBG-archiefstuk naar de titel Archiefstuk van het Jaar gaat meedingen!

Stuk van het jaar

Stuk van het Jaar

Het CBG organiseert de voorverkiezing zodat samen met het publiek kan worden bepaald welk archiefstuk in oktober wordt ingediend voor de vierde editie van de Stuk van het Jaar verkiezing. De verkiezing, gehouden tijdens de Maand van de Geschiedenis is een online publieksevenement van de Nederlandse archieven waarbij iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete archiefstuk. Aan het einde van de Maand van de Geschiedenis wordt hét Stuk van het Jaar 2018 bekendgemaakt.

De archiefstukken

De archiefstukken die meedoen aan de vierde editie van deze verkiezing vallen op door het persoonlijke karakter van de stukken. Vanwege het opstandige thema zijn ook de zwarte bladzijden van onze geschiedenis naar boven gehaald. Wat deze stukken bindt, is dat ze kleur geven aan onze nationale geschiedenis. Met de verkiezingen van 2013, 2014 en 2016 bleek al hoeveel bijzondere stukken van de Nederlandse geschiedenis bewaard zijn gebleven; van middeleeuwse documenten tot kaartjes uit 2004, van paspoorten tot foto’s en audiovisuele documenten.

Genomineerde archiefstukken

Het CBG heeft dit jaar, aangezien het thema van de Maand van de Geschiedenis ´opstand´ is, gekozen voor de volgende vier archiefstukken:

Stem en bepaal mee welk CBG-archiefstuk naar de titel Archiefstuk van het Jaar gaat meedingen!

Dagboek Erica Simons (1956)

Dagboek Erica Simons (1956). Afkomstig uit het familiearchief Simons..PNG Verzamelingen

Dagboek Erica Simons (1956). CBG Collectie | Familiearchief Simons

Over het archiefstuk

Erica Simons werd in 1938 geboren op Soerabaja. Als zeventienjarig meisje kwam ze in aanraking met de gebeurtenissen tijdens de Hongaarse opstand. Dit was voor haar de aanleiding om in de periode november en december 1956 een dagboekje met krantenknipsels bij te houden. Na de oorlog was ze met haar ouders naar Nederland gekomen en werd ze in 1947 in Nijmegen gedoopt. Vermoedelijk heeft ze daar haar ‘hartekreten’ opgeschreven. De eerste zin uit haar aantekeningenboekje luidde: ‘4 nov. ’56. Dag van verraad’. Ze geeft hierbij een pittig oordeel over de Russische bezetter en leeft innig mee met het Hongaarse leed.

Herkomst

Het dagboekje is afkomstig uit het familiearchief Simons.

Rapporten over de tweede expeditie tegen Atjeh (1873/1874)

zuylen expeditie atjeh Verzamelingen

Rapporten over de tweede expeditie tegen Atjeh (1873/1874). CBG collectie | Collectie Van Zuylen.

Over het archiefstuk

Gustaaf Eugenius Victor Lambert van Zuylen was tijdens de strafexpeditie tegen Atjeh majoor der Genie, dat deel uitmaakte van het Korps Mineurs en Sappeurs der Genie. Hij was verantwoordelijk voor de schriftelijke verantwoording van de oorlogsverrichtingen en schreef daarom deze rapporten. Ook was hij in 1863 betrokken bij een strafexpeditie. Dat was in Nias, waar hij voor diens moed onderscheiden werd met de Militaire Willemsorde, 4e klasse. Hij heeft later als kolonel der Genie veel veranderingen tot stand gebracht.

Herkomst

De rapporten zijn afkomstig uit de collectie Van Zuylen.

De gevangenschap en moeizame integratie van NSB-lid Nicolaas van Bakergem in de samenleving (1940-1950).

3.	De gevangenschap en moeizame integratie van NSB-lid Nicolaas van Bakergem in de samenleving (1940-1950). Verzamelingen

De gevangenschap en moeizame integratie van NSB-lid Nicolaas van Bakergem in de samenleving (1940-1950). CBG collectie | collectie Van Bakergem.

Over het archiefstuk

Nicolaas van Bakergem was NSB-lid geworden en werd hiervoor na de oorlog veroordeeld. Na verschillende kampen te hebben doorlopen, moest hij een plek in de samenleving zien te vinden. En dat ging niet zonder horten of stoten…

Herkomst

Het document is afkomstig uit de collectie Van Bakergem.

Korte berichtjes over de Belgische Opstand (1830)

Kempf koeriersberichten belgische opstand Verzamelingen

Kattebelletjes uit de Belgische Opstand (1830). CBG Collectie | Collectie Kempff

Over het archiefstuk

Abraham Eijbergen was tijdens de Belgische Opstand musketier van de negende divisie van het eerste bataljon van de Infanterie. In deze periode schreef hij korte koeriersberichtjes naar het thuisfront. Ondanks zijn functie als musketier had hij geen militaire achtergrond, Abraham was begonnen als makelaar, die af en toe in het buitenland verbleef om zaken te regelen. Zo regelde hij in 1811 een paspoort om naar Riga (Letland) te gaan en schreef in datzelfde jaar een verhandeling over de koophandel tussen Holland en Rusland, Polen en Litouwen.

Herkomst

De korte berichtjes zijn afkomstig uit de collectie Kempff.

Stem

Stem nu en bepaal mee welk CBG-archiefstuk naar de titel Archiefstuk van het Jaar gaat meedingen. Stemmen is mogelijk tot en met 29 juli 2018.