CBG bronnen
Verver

Verborgen Verleden met Job Cohen

16 september 2017

Job Cohen is de eerste gast in een nieuw seizoen van het succesvolle NTR-programma Verborgen Verleden. Begin oktober verschijnt de nieuwe Gen. met daarin een interview met Cohen waarin hij terugkijkt op zijn zoektocht naar zijn familiegeschiedenis. Hier alvast een voorproefje.

Toen hij via een kennis van zijn dochter gevraagd werd voor deelname aan het achtste seizoen van Verborgen Verleden, twijfelde hij aanvankelijk. Een vriend met wie hij erover sprak, zei dat hij gek was als hij niet op het aanbod in zou gaan. En die vriend kreeg gelijk: ‘Het was een geweldige ervaring!’, zegt hij in het interview met Sophie Reinders voor Gen.magazine.

‘Het was een geweldige ervaring!’
Cohen Reinders

Sophie Reinders interviewt Job Cohen voor Gen.magazine 2017-3.

Voor de opnames wist Job Cohen niet erg veel van zijn familiegeschiedenis. ‘Mijn grootouders van vaderskant, Hendrik Cohen en Flora Polak, heb ik nooit gekend. Zij zijn beiden omgekomen in Bergen-Belsen. Nog niet zo lang voor de opnames van Verborgen Verleden had ik een uitgebreide film gekregen van de familie van mijn grootmoeder. Helaas gaat negentig procent van die film over … Blijdorp, alle dieren worden uitgebreid in beeld gebracht. De mensen veel minder, doodzonde! Maar op die film staat wél een kort bewegend beeld van mijn grootouders en van mijn vader als jong kereltje van achttien. Ik wist dat mijn grootvader apotheker in Rotterdam was en lid van de Joodse Raad, en ik wist waar ze in Rotterdam woonden, maar veel meer eigenlijk niet.'

Job-Cohen.jpg

Job Cohen en Harmen snel tijdens de opnames. Foto: NTR

Ook na de opnames van Verborgen Verleden viel er nog veel te ontdekken. Zo dook er onlangs een vergeten familielid op: Hendrik Cohen, die in 1940 begon met zijn studie farmacie. Hij probeerde naar Engeland te vluchten en had zich ingekocht op een schip waarmee hij het bezette Holland zou moeten kunnen verlaten. De boot kreeg echter motorpech, Hendrik werd opgepikt door de Duitsers en later naar Sobibor weggevoerd.

Welke invloed hadden de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog op Job Cohens jeugd? ‘Het is een godswonder, maar het heeft helemaal geen negatieve invloed op ons gezin gehad. Er werd heel open en veelvuldig over gesproken. Mijn ouders verloofden zich in 1940, maar moesten apart van elkaar onderduiken. Mijn moeder heeft op heel veel adressen ondergedoken gezeten in de oorlog, mijn vader op één plek: Vijverlaan 5 in Haarlem, bij een vrijgezel en zijn huishoudster. Ze hadden eten bewaard voor de bevrijding. Toen die er kwam en zij aan tafel wilden gaan, kwam net op dat moment mijn moeder aanfietsen uit Arnhem. Als gezin gingen wij daar later op 5 mei nog vaak een bevrijdingsmaaltijd vieren, met hetzelfde eten als toen.’

Het hele interview lees je in de nieuwe Gen., die rond 6 oktober verschijnt. 

Job-Cohen-en-Huub-Wijfjes.jpg

Foto: NTR

Ook meer weten over jouw familiegeschiedenis? 

Begin je zoektocht bij het CBG! Vul onderaan deze pagina je familienaam in en ontdek wat er bij ons over de familie te vinden is.