CBG bronnen
Verver

Verborgen Verleden met Aaf Brandt Corstius

5 maart 2016

De basis voor elke aflevering van Verborgen Verleden wordt gelegd met behulp van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. In de uitzending wordt een aantal familielijnen uitgewerkt voor de zoektocht van de hoofdpersoon, maar er zijn natuurlijk nog veel meer verhalen te vertellen. Naar aanleiding van ons onderzoek geven we op deze pagina’s nog wat extra informatie bij de betreffende uitzending.

(Herhaling van de aflevering uit 2014)

De naam Brandt Corstius

In onze familienamenbank (CBG Familienamen) worden dertig Brandt Corstiussen genoemd. De telling is van 2007, dus het kunnen er inmiddels meer zijn, maar zeker is dat het allemaal familie van Aaf Brandt Corstius is. Het klinkt chique, de naam Brandt Corstius. Maar waar komt die naam vandaan? Bij dubbele namen denk je al gauw aan een adellijke afkomst met bezittingen, landgoederen, heerlijkheden en wat dies meer zij – maar doorgaans zit dat toch anders in elkaar.

Op 29 juni 1832 werd in Amsterdam het huwelijk tussen Lambertus Corstius (1806-1866) en Immetje Catharina Brandt (1807-1854) gesloten. Een jaar later, in 1833, werd hun zoon Melchior geboren.

Melchior Corstius voegde de familienaam van zijn moeder toe aan zijn achternaam. Op 22 februari 1877 werd bij Koninklijk Besluit vastgelegd dat 'hij zich met zijne wettige nakomelingen voortaan zal mogen noemen en teekenen Brandt Corstius'. Zijn zoon Johannes Christiaan - Aafs overgrootvader - was in 1875 nog geboren als Johannes Christiaan Corstius, twee jaar later werd in de geboorteakte een extra aantekening gemaakt.

Aaf Brandt Corstius - ABC. Daar is over nagedacht.
Aaf

Aaf Brandt Corstius tijdens het Famillement in Leiden in 2014.

Melchior

Melchior Corstius (1833-1886), die na 1877 dus Brandt Corstius heette, was predikant. Het opmerkelijke is dat hij vernoemd was naar zijn grootvader Melchior (1774-1815) én naar zijn overgrootvader Melchior (1749-1815), die allebei ook predikant waren (en een maand na elkaar stierven; de jongste het eerst). Het beroep van predikant kwam verder niet als vanzelfsprekend in de familie Corstius voor, waardoor je toch een beetje 'nomen est omen' gevoel krijgt bij die Melchiors.

Brandt

Dat Melchior Corstius de naam van zijn moeder aan de zijne toevoegde had misschien ook te maken met de verwantschap die hij als kerkelijk man voelde met de familie Brandt. De voorouders van zijn moeder Immetje waren namelijk sinds de achttiende eeuw uitgevers van bijbelse - en kerkboeken.

De familie Brandt was van oorsprong een Duitse familie. Jonas Brandt (1621-1702) begon een boekbinderij in Kreuznach, twee van zijn zoons zetten het boekbindersvak voort, en kleinzoon Hendrik Brandt vertrok naar Amsterdam waar hij in 1742 de basis legde voor een 'Boek en Bijbel Negotie' en een 'daarbij behoorende Boekbinderije'. De zaak werd in de jaren zeventig van die eeuw overgenomen door neef Joannes Brandt, die net daarvoor in 1775 was getrouwd met Immetje Rebel over wie een gelegenheidsdichter tijdens het huwelijk snedig opmerkte dat ze 'vriendelijk en fris van leden' was en zich nooit 'rebellig' zou tonen. Joannes en Immetje waren de grootouders van Immetje Catharina Brandt.

Eigenlijk was deze aflevering ook een eerbetoon aan Hugo Brandt Corstius.

Rijkdom door plantages

Via Aafs overgrootmoeder aan vaderskant Johanna Krol (1883-1964) loopt er een lijntje naar de vroegere Nederlandse koloniale bezittingen in de Cariben. Johanna's vader Jan Krol (1857-1924) was de zoon van Sara Endtz (1828-1893), die de dochter was van Rebecca Wolf (1805-1866).

Rebecca's vader Elias Wolf (1768-1842) was geboren in het Oostfriese Jever. Hij vertrok als jongeman naar de toen Nederlandse kolonie Essequebo, waar hij trouwde met Sarah Barkey, dochter van Jacob Barkey en Sara Du Donjon. Via dit huwelijk verwierf hij belangen in verschillende plantages van zijn schoonvader. Hij vertrok weer naar Nederland waar hij in 1814 het landgoed Vredelust bij Hoogeveen kocht.

Hugo Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius en haar broer Jelle zijn allebei inmiddels bekende media-persoonlijkheden. Aaf treedt met haar geschreven columns misschien nog wel het meest in de voetsporen van haar vader Hugo. Hugo Brandt Corstius is vooral voor de wat ouderen onder ons een begrip. Velen zullen zijn opgegroeid en volwassen geworden met de Opperlandse taal- & letterkunde uit 1981 en de honderden teksten die hij schreef als zichzelf of als Piet Grijs, Maaike Helder, Talisman, Stoker, Peter Malenkov of Battus.

En eigenlijk is deze aflevering van Verborgen Verleden voor een deel ook een eerbetoon aan hem; hij was nog maar pas overleden toen de opnames waren in 2014.

Zelf aan de slag met je familiegeschiedenis? Begin je zoektocht hier!