CBG bronnen
Verver

Verborgen verleden in 2018 op vrijdag

6 december 2017

De nieuwe reeks van de NTR-serie Verborgen verleden start vrijdag 5 januari 2018. Zes prominente Nederlanders proberen weer te achterhalen van welke voorouders zij afstammen en hoe die hebben geleefd.

Het tiende seizoen Verborgen verleden wordt uitgezonden op de vrijdagavond, om vijf over negen op NPO 2. Opnieuw is het gelukt om met een zestal boeiende persoonlijkheden verrassende verhalen te vinden over hun familiegeschiedenis. In deze reeks zijn dat Dieuwertje Blok, André Kuipers, Irene Moors, Maurice de Hond, Richard Groenendijk en Armin van Buuren.

Vooruitblik

De zoektochten in Verborgen verleden leiden altijd weer tot verrassende verhalen en ontnuchterende onthullingen. Soms heel ver terug in het verleden, soms veel dichterbij. Er zijn brave burgers, arme sloebers, avonturiers, welgestelden, criminelen en zelfs staatshoofden onder de voorouders van de hoofdpersonen. Wie van wie afstamt, en wat dat met hen doet, is vanaf vrijdag 5 januari te zien op NPO 2.

Dieuwertje Blok. Foto: Wim Bos

Dieuwertje Blok. Foto: Wim Bos

5 januari - Dieuwertje Blok
De moeder van presentatrice Dieuwertje Blok heeft een joodse achtergrond. Wat is daarvan nog te achterhalen? En hoever gaat de Schiedamse tak van haar vader terug? 

12 januari - André Kuipers 
Een aantal voorouders van astronaut André Kuipers hebben, net als hij, spannende avonturen beleefd én overleefd, want anders was André er niet geweest.

19 januari - Irene Moors 
Terwijl sommige voorouders van presentatrice Irene Moors hun leven in grauwe armoede sleten, leefden anderen in een kleurrijke wereld van kunst en toneel.

26 januari - geen uitzending  

2 februari - Maurice de Hond 
Hoewel opiniepeiler Maurice de Hond al veel weet van zijn familiegeschiedenis, is hij nog op zoek naar het antwoord op de vraag: waar komen mijn Joodse voorouders nou echt vandaan? 

9 februari - Richard Groenendijk 
De familie van cabaretier en presentator Richard Groenendijk komt van de Zuid-Hollandse eilanden. Hij wil weten of dat altijd al zo was. Nee dus! 

16 februari - Armin van Buuren
Wereldberoemd dj en producer Armin van Buuren is benieuwd of hij uit een roemrijk geslacht stamt. Het antwoord is enerzijds nee, maar anderzijds ook weer ja.

Irene Moors tijdens opnames Verborgen verleden. Foto: NTR

Irene Moors tijdens opnames Verborgen verleden. Foto: NTR

Terugblik

Verborgen verleden, dat al sinds 2010 bestaat, is ook afgelopen voorjaar weer uitstekend bekeken en gewaardeerd. Toen was onder meer te zien hoe Paul Haenen tot zijn verrassing verwantschap met de adellijke familie Van Zuylen vond. Jörgen Raymann ging op zoek naar zijn voorouders Nahar om te achterhalen er een Joodse oorsprong is. En Eric Corton ontdekte dat één van zijn voorouders tijdens de Slag bij Waterloo had gevochten.

Jörgen Raymann

Jörgen Raymann aan het begin van zijn onderzoek. Foto: NTR.

Over Verborgen verleden

De serie Verborgen verleden is gebaseerd op het Britse format Who do you think you are? en was voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien in 2010. In de serie gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. 

De zoektochten in Verborgen verleden leiden altijd weer tot verrassende verhalen en ontnuchterende onthullingen. Soms heel ver terug in het verleden, soms veel dichterbij. Er zijn brave burgers, arme sloebers, avonturiers, welgestelden, criminelen en zelfs staatshoofden onder de voorouders van de hoofdpersonen. Waren ze arm of rijk, gewoon of bijzonder, goed of slecht? Hoe hebben ze geleefd en wat hebben ze nagelaten? Welke eigenschappen of karaktertrekken herkennen de hoofdpersonen in hun voorouders? Wat betekenen ze nu voor hen?

Verborgen verleden wordt geproduceerd door BlazHoffski onder eindredactie van de NTR. Ook wordt gebruik gemaakt van de expertise van CBG | Centrum voor familiegeschiedenis en de Nederlandse archieven en historische centra.

Extra achtergronden door het CBG

De basis voor elke aflevering van Verborgen verleden is een onderzoek naar de familiegeschiedenis van de hoofdpersoon. Dat wordt voor een groot deel uitgevoerd door de afdeling expertise van het CBG. Omdat niet hele onderzoek terug komt in de aflevering, zorgden wij op cbg.nl bij elke aflevering voor extra achtergrondinformatie. In deze artikelen staan ook veel tips en handige links voor je eigen stamboomonderzoek. 

Deze teksten kun je teruglezen:

André Kuipers tijdens opnames Verborgen verleden. Foto: NTR

André Kuipers tijdens opnames Verborgen verleden. Foto: NTR

Uitzendingen

De nieuwe serie is vanaf 5 januari 2018 iedere vrijdagavond op NPO 2 te zien om 21.05 uur.

Zelf aan de slag met je familiegeschiedenis? Begin je zoektocht hier!