CBG bronnen
Tong Tong Fair 2019
Tong Tong Fair 2019

Tong Tong Fair van start

22 mei 2019

De Tong Tong Fair in Den Haag is het grootste Indische evenement ter wereld. In diverse themapaviljoens wordt van 23 mei tot en met 2 juni een bijzondere combinatie van internationale beurs, ‘food event’ en cultureel festival georganiseerd. Ook het CBG is van de partij.

De Tong Tong Fair is geworteld in de Indische hoofdstad van de wereld, Den Haag, en komt voort uit de Pasar Malam Tong-Tong/Besar. Het is een actuele mix van Oost en West, met als doel door samenzijn en creativiteit de Indische cultuur te blijven ontwikkelen.

Indische wortels

Drie op de vier Nederlanders heeft een link met Nederlands-Indië. Het is dan ook geen wonder dat er bij het CBG dikwijls vragen binnenkomen over onderzoek naar Indische wortels. Daarom levert het Centrum voor Familiegeschiedenis dit jaar – evenals de Indische Genealogische Vereniging – een bijdrage aan het Tong Tong Festival, het theaterprogramma van de Fair.

Georgina Verbaan op reis. Foto NTR

Georgina Verbaan op reis. Foto NTR

Georgina Verbaan

Op de openingsdag van het festival, donderdag 23 mei, geeft CBG-deskundige Martine Zoeteman-van Pelt een kijkje achter de schermen van de televisieserie Verborgen Verleden. Ze neemt je mee in het stamboomonderzoek van actrice Georgina Verbaan, die Indische wortels heeft, en vertelt over de research die het CBG doet voor het populaire tv-programma. Lees ook de extra ontdekkingen die het CBG vond in het vooronderzoek voor deze aflevering.

GenTalks

Op zondag 26 en vrijdag 31 mei vinden de populaire GenTalks plaats. In Studio Tong Tong krijgen enkele (amateur)genealogen een podium om in korte presentaties te vertellen over hun onderzoek naar hun Indische stamboom. Ze doen uit de doeken hoe ze het hebben aangepakt, welke bronnen ze hebben gebruikt en waar ze tegenaan zijn gelopen. Nieuwsgierig? Lees hier meer over de Nederlands-Indische GenTalks.

Bijzondere reis

Op Hemelvaartsdag 30 mei vertelt Louise Rahardjo samen met haar moeder Angeline over de bijzondere ontdekkingsreis naar haar Chinees-Indische wortels. Nadat Louise, een geboren Haagse, haar studie Talen en culturen van Indonesië aan de universiteit van Leiden had afgerond, heeft zij onder andere gewerkt als projectmedewerker en assistent-curator bij het inmiddels gesloten Museum Nusantara in Delft en later bij de Atlas van Stolk, een verzameling van bijna 250.000 prenten, kaarten en tekeningen over de geschiedenis van Nederland. Tegenwoordig is ze werkzaam als marketing- en communicatiemanager. CBG-deskundige Jacqueline Verkleij gaat in gesprek met Louise en haar moeder over de uitdaging hun peranakan stamboom uit te zoeken. Na afloop is er gelegenheid beide vrouwen te vragen naar hun tips en ervaringen.

Boeminoto half.jpg Verzamelingen

Portret van Prins Boeminoto, Hubert Vos, ca. 1895-1900, olieverf op doek, 199 x 92,5 cm. (fragment) Part. coll. (Foto: Ivo Bouwman)

Inloopspreekuur

Na elk door het CBG verzorgd programmaonderdeel zijn er spreekuren waar je terechtkunt voor tips en tricks op het gebied van genealogisch onderzoek. Medewerkers van het Centrum voor familiegeschiedenis zitten in de stand van Stichting Tong Tong in de Entree klaar om al je vragen te beantwoorden. Loop gerust binnen! Heb je behoefte aan meer persoonlijke begeleiding bij je stamboomonderzoek? Denk dan ook eens aan een CBG stamboomcoach.

Inlezen met Voorouders van Verre

De reeks ‘Voorouders van Verre’ bestaat uit zeven boekjes die een handleiding vormen voor het zoeken naar familiegeschiedenis in immigratielanden en voormalige koloniale gebieden. Elk deel is geschreven door een auteur met uitgebreide onderzoekservaring in het betreffende land of gebied. In deze reeks zijn ook drie delen verschenen over voormalig Nederlands-Indië en China: ‘Asal Oesoel’, 'Silsilah Maluku' en ‘Chinese Roots’. Klik op de links hieronder om een voorproefje te lezen.

De gehele reeks is exclusief voor Vrienden te lezen op de website van het CBG. Log hiervoor in met je Vriendnummer.