CBG bronnen
Ni---1925-ca.---gezin-Niemeijer-Bakker.jpg
Gezin-Niemeijer-Bakker in ca. 1925. Foto: CBG | Collectie Visscher-Niemeijer

Studiezaal weer beperkt open

19 mei 2021

Als gevolg van de versoepeling van de coronamaatregelen gaat op 25 mei de studiezaal van het Nationaal Archief weer open voor een beperkt aantal bezoekers. Iedere dag is er ruimte voor twee personen om stukken uit de CBG-collectie in te zien.

Naast de terrassen, sportscholen en pretparken mag het Nationaal Archief (NA) de dag na Pinksteren ook de deuren van zijn studiezaal weer openen. Bezoek is vooralsnog alleen mogelijk op afspraak. Vanaf vrijdag 21 mei kun je online archiefstukken en een plek in de studiezaal reserveren.

Verzamelingen en Bibliotheek

Voor de CBG-collectie betekent dit dat er ruimte is voor twee personen per dag om maximaal 20 stukken uit onze Verzamelingen of Bibliotheek op de studiezaal van het Nationaal Archief in te zien. Wel gaat het NA een dag extra open, en kun je vanaf 31 mei ook op maandag terecht. Je kunt de gewenste publicaties of dossiers reserveren via ons reseveringssysteem. Zie voor meer informatie de pagina Collectie raadplegen.

Na inzage door onderzoekers gaat het materiaal 48 uur in quarantaine. Hierdoor kan het zijn dat stukken niet beschikbaar zijn op de gewenste dag. Je ontvangt een bevestigingsmail van je reservering met instructies. Wij hopen natuurlijk dat de beschikbare plaatsen zo snel mogelijk uitbreiden, en zullen je dat dan direct via deze site laten weten.

Bibliotheek Bibliotheek

Een greep uit de CBG Bibliotheek. Foto: CBG

Collectie Calmeyer

Inmiddels is het weer in beperkte mate mogelijk inzage te krijgen in het zogenoemde Calmeyer-archief, de verzameling van ‘herzieningsverzoeken’ van Joden die zich vanaf januari 1941 bij de autoriteiten moesten melden. Vermoed je dat er zich een dossier van een familielid in het archief bevindt, kan je een verzoek tot inzage indienen bij onze collectiebeheerder. Let wel: het aantal plaatsen is beperkt, dus het kan enige tijd duren voordat je verzoek wordt ingewilligd.

Persoonskaarten en -lijsten

De dagelijkse bezetting van het team dat de verzending van persoonskaarten en –lijsten verzorgt is nog steeds beperkt om de ‘anderhalvemetermaatregel’ goed na te kunnen leven. Dat veroorzaakt helaas een vertraging in de verwerking van de opdrachten. Wij rekenen op je begrip als je langer op je aangevraagde uittreksels moet wachten dan je van ons gewend bent.

Door deze achterstand, die gelukkig grotendeels is weggewerkt, heeft ook de verzending van de abonnementen vertraging opgelopen. Hier wordt op korte termijn een begin mee gemaakt. Het verzenden van de partnerabonnementen zal pas later in het jaar kunnen plaatsvinden.

Vragen

Ons kantoor is het best per mail bereikbaar. Heb je een dringende vraag? Stuur hem dan naar service@cbg.nl. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord. Ook voor technische vragen (onder andere over inloggen of foutmeldingen in onze databases) kan je mailen naar dit adres.

Tot slot …

We hopen natuurlijk dat we onze dienstverlening zo snel mogelijk weer op het oude niveau kunnen voortzetten. Mocht je in de tussentijd nog behoefte hebben aan extra informatie en onderzoekstips, meld je dan aan voor onze inspirerende nieuwsbrief!


  • Deze tekst is op 9 juni 2021 aangepast in verband met het beschikbaar komen van het reserveringssysteem