CBG bronnen
Website Banner Famillement 2024 DEF.

Nog tien dagen om aan te melden!

3 juni 2024

Zaterdag 15 juni is het zover, dan gaan de deuren open voor Famillement. Nog tien dagen kun je je aanmelden voor lezingen en workshops. Wees verzekerd van een plekje, en meld je snel aan!

Wie roots heeft in de voormalige overzeese gebiedsdelen weet het al; onderzoek doen naar Surinaamse, Antilliaanse, Molukse en Indische voorouders is uitdagend. Zelfs voor ervaren genealogen die gepokt en gemazeld zijn in de Nederlandse archieven.

De mogelijkheden zijn de laatste jaren wel enorm toegenomen dankzij digitalisering en internationale samenwerking. De ontwikkelingen gaan razendsnel en steeds meer bronnen zijn online te vinden. Maar dan moet je wel weten dat ze bestaan. Famillement is dè plek om je op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen en de nodige tips & tricks te krijgen.

Een reis door Caribische levenslopen (lezing)

Radboud Universiteit, Nijmegen

De historische database Suriname en de Cariben heeft als doel om de levenslopen te reconstrueren van alle personen die tussen 1830 en 1950 in Caribisch Nederland woonden. In 2017 is het project begonnen met het beschikbaar maken van de slavenregisters van Suriname.

Inmiddels zijn vele bronnen uit het Caribisch gebied ontsloten zodat ook Caribische Nederlanders op zoek kunnen naar hun wortels. Historicus Björn Quanjer geeft een kort overzicht van het project. Daarnaast zal hij aan de hand van een aantal gereconstrueerde levenslopen een reis maken door de bronnen. Als laatste zal hij bespreken hoe de bronnen ook wetenschappelijk worden bestudeerd.

Workshops

Tip: neem je eigen laptop mee, zodat je direct zelf kunt zoeken tijdens de workshop!

Onderzoek naar Indische voorouders

Indische Genealogische Vereniging

Indisch onderzoek is een uitdaging, omdat de akten van de burgerlijke stand in Indonesië zijn gebleven. Toch zijn er andere zoekmogelijkheden. Heb je Indische voorouders, dan is deze workshop voor jou! De experts van de Indische Genealogische Vereniging (IGV) leggen aan de hand van diverse bronnen uit hoe je je eigen familiegeschiedenis kunt uitzoeken. Denk bijvoorbeeld aan de Indische paspoorten uit de collectie van het CBG als mooie bron om je te helpen bij je familiegeschiedenis onderzoek.

workshop IGV afbeelding Famillement

Onderzoek naar Surinaamse voorouders

Stichting voor Surinaamse Genealogie

In deze workshop richten de experts van de Stichting voor Surinaamse Genealogie (SSG) zich op Surinaamse bronnen. Heb je vermoedelijk voorouders die uit Suriname komen, dan helpt deze workshop je met het uitzoeken van je familiegeschiedenis. Verschillende bronnen en zoektips zullen worden besproken. Zo komen de slavenregisters en emancipatie registers bijvoorbeeld aan bod. Ook bronnen voor Hindostaanse en Javaanse Surinamers komen voorbij.

Onderzoek naar Curaçaose voorouders

Stichting voor Surinaamse Genealogie

Deze workshop gaat over bronnen voor familiegeschiedenis onderzoek om je Curaçaose familiegeschiedenis in kaart te brengen. Waar moet je zoeken en welke bronnen zijn er beschikbaar wanneer je voorouders uit Curaçao komen? De expert van de Stichting voor Surinaamse Genealogie geeft in deze workshop praktische tips voor je onderzoek en licht toe waar je bronnen (online) kunt vinden.

voorouder onderzek 3

Onderzoek naar Chinees-Indische voorouders

Indische Genealogische Vereniging

Deze workshop staat in het teken van Chinees-Indische voorouders. Veel Indische families kennen een Chinese oorsprong. Het onderzoek naar deze voorouders is niet altijd eenvoudig, maar ook niet onmogelijk. Experts van de Indische Genealogische verenging vertellen je alles over het onderzoek doen naar je Chinees-Indische voorouders. Welke bronnen zijn er? En waar vind je deze bronnen?

voorouder onderzoek 1