Nationale Herdenking 15 Augustus
7 augustus 2024
7 augustus 2024
Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Familiegeschiedenis wordt steeds belangrijker voor mensen met wortels in Indonesië, dat merken we ook bij het CBG. Om die reden hebben we vorig jaar het Indisch Oud-Paspoortarchief beschikbaar gemaakt. Eén van de weinige bronnen voor Indisch familiegeschiedenis onderzoek. Ook in de toekomst blijft het CBG werken aan het ontsluiten en toegankelijk maken van nieuwe bronnen.
Tijdens de herdenking organiseert het CBG tussen 14:00 en 18:00 een aantal interessante en inspirerende activiteiten in Het Nationale Theater in Den Haag .
Onderzoek naar je familiegeschiedenis is soms lastig, maar meestal erg verrijkend. Kirsten Munk, hoofdredacteur van Gen.Magazine, gaat tijdens deze talkshow in gesprek met drie interessante gasten. Journalist Eva Hoeke, journalist Frank Vermeulen, en krontjonggitarist Guus Paat schuiven aan voor een gesprek over hun familiegeschiedenis. Nog niet overtuigd van wat onderzoek naar je familiegeschiedenis jou kan opleveren? Laat je inspireren door deze bekende onderzoekers.
Dit jaar zijn we terug met een nieuwe editie van de tentoonstelling ‘Indische paspoortaanvragen (1950-1959)’. Ditmaal komen leden van Jong1508 aan het woord over hun voorouders. Aan de hand van de paspoortaanvragen vertellen zij wie op de kaarten te zien zijn en wat de vondst van deze aanvragen voor hen betekent. Hopelijk inspireren hun verhalen anderen op zoek te gaan naar hun voorouders in de collectie paspoortaanvragen.
Op de begane grond van Het Nationale Theater vind je onze medewerkers van team service, en vrijwilligers van de Indische Genealogische Vereniging. Zij helpen jou deze dag met al je vragen en ‘vastlopers’ over je Indische voorouders. Ook dit jaar kun je tijdens het spreekuur kosteloos maximaal twee Indische paspoortaanvragen van jouw voorouders opvragen. Onze medewerkers zoeken de aanvraag voor je op en sturen deze naar je op.
Na de onafhankelijkheid van Indonesië werden Europeanen verplicht aan te tonen dat zij Europese voorouders hadden, om een paspoort te krijgen voor toegang tot Nederland. Huwelijkspartners uit Indonesië werden beoordeeld op basis van de voorouders van hun echtgenoot. Vooral vrouwen waren slachtoffer van het koloniale juridische systeem dat onderscheid maakte op basis van etniciteit. Europeanen hadden de meeste rechten, voor andere bevolkingsgroepen was er aparte wetgeving op basis van ongelijkheid. Tijdens deze lezing vertelt CBG-onderzoeker Martijn Spruit alles over het koloniale huwelijk, misschien helpt het jou bij je eigen onderzoek, kom langs en leer er alles over.
Zien we jou ook op 15 augustus bij Het Nationale Theater?
Koop je kaartjes via Het Nationale Theater en bekijk het hele 15 augustus programma!