CBG bronnen
Kempf koeriersberichten belgische opstand Verzamelingen
Kattebelletjes uit de Belgische Opstand (1830). CBG Collectie | Collectie Kempff

Inzending Stuk van het Jaar 2018

6 augustus 2018

Help mee en bepaal samen welk archiefstuk het CBG aanlevert voor de verkiezing Stuk van het Jaar 2018.

Het publiek van het CBG heeft veelvuldig gestemd op de voorverkiezing voor de landelijke Stuk van het Jaar verkiezing. Er kon gestemd worden op vier archiefstukken uit de CBG-collectie. Het publiek had een duidelijke voorkeur voor de korte berichtjes over de Belgische Opstand (1830). Dit archiefstuk zal het CBG dan ook inzenden voor de landelijke Stuk van het Jaar verkiezing in oktober.

Stuk van het jaar

Stuk van het Jaar

De vierde editie van de Stuk van het Jaar verkiezing, gehouden tijdens de Maand van de Geschiedenis, is een online publieksevenement van de Nederlandse archieven waarbij iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete archiefstuk. Aan het einde van de Maand van de Geschiedenis wordt hét Stuk van het Jaar 2018 bekendgemaakt. Dit jaar is het thema 'opstand'.

Korte berichtjes over de Belgische Opstand (1830)

Kempf koeriersberichten belgische opstand Verzamelingen

Kattebelletjes uit de Belgische Opstand (1830). CBG Collectie | Collectie Kempff

Over het archiefstuk

Abraham Eijbergen was tijdens de Belgische Opstand musketier van de negende divisie van het eerste bataljon van de Infanterie. In deze periode schreef hij korte koeriersberichtjes naar het thuisfront. Ondanks zijn functie als musketier had hij geen militaire achtergrond, Abraham was begonnen als makelaar, die af en toe in het buitenland verbleef om zaken te regelen. Zo regelde hij in 1811 een paspoort om naar Riga (Letland) te gaan en schreef in datzelfde jaar een verhandeling over de koophandel tussen Holland en Rusland, Polen en Litouwen.

Herkomst

De korte berichtjes zijn afkomstig uit de collectie Kempff.

Genomineerde archiefstukken

In het nieuwsbericht over de voorverkiezing is meer te lezen over de achtergrond van de andere archiefstukken: het dagboek van Erica Simons (1956),  de rapporten over de tweede expeditie tegen Atjeh (1873/1874) en de gevangenschap en moeizame integratie van NSB-lid Nicollas van Bakergem in de samenleving (1940-1950).

voorverkiezing stuk van het jaar 2018.png

v.l.n.r. Dagboek Erica Simons (1956), Rapporten over de tweede expeditie tegen Atjeh (1873/1874), De gevangenschap en moeizame integratie van NSB-lid Nicolaas van Bakergem in de samenleving (1940-1950) en korte berichtjes over de Belgische Opstand (1830). Collectie CBG