Gen.Talkshow: tussen feit en fictie
2 september 2024
2 september 2024
Altijd al willen weten of de verhalen over de bijdrage van je familieleden aan de Tweede Wereldoorlog waar zijn? Tijdens de Gen.Talkshow op 25 oktober worden drie familieverhalen uit de Tweede Wereldoorlog uitgelicht. In het kader van de Maand van de Geschiedenis, met thema: Echt nep!, gaan Kisten Munk (Hoofdredacteur Gen.) en Raymond Schütz (Senior onderzoeker bij het Haags Gemeentearchief) drie bekende schrijvers bevragen over de bronnen die zij hebben gebruikt om hun familieverhalen te schrijven. Annemiek Lely, Liesbeth Smit en Ronald Poetiray doen een boekje open over hun werkwijze bij het schrijven van hun familieverhalen.
Waar eindigen de feiten en waar begint de fictie. Door de zoektocht van de schrijvers te kennen, kun je wellicht ook onderzoeken of je eigen familieverhalen over de Tweede Wereldoorlog echt of nep zijn. Laat je inspireren door deze lezing om ook je eigen familieverleden in kaart te brengen.
Op zoek naar de feiten doken Annemiek en Liesbeth de archieven in. Ze interviewden oudere familieleden en Joodse overlevenden en schreven er een boek over. Klopt het familiebeeld van de grote verzetsheld? Is hun perspectief op 'goed' en 'fout' veranderd? Wat is feit en wat bleek fictie te zijn? Ronald had als kind niet zoveel met de verhalen over zijn vader. Hij geloofde die verhalen ook niet echt. Pas toen anderen, die zijn vader goed gekend hadden, dezelfde verhalen vertelden, raakte hij doordrongen van het feit dat zijn vader een verzetsheld was geweest. Ook hij schreef er een boek over.
Deze Gen.Talkshow is een initiatief van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis, in samenwerking met het Haags Gemeentearchief en Bibliotheek Den Haag. Het wordt op vrijdag 25 oktober 2024 tussen 15:30 en 17:00 uur gehouden, op podium B op de 5de etage van de Centrale Bibliotheek Den Haag, aan het Spui.
Deelname is gratis maar aanmelden is verplicht. Je kunt je hier aanmelden.