CBG bronnen
Opening Famillement 2016
Opening Famillement 2016

Gezocht: enthousiaste stamboomonderzoekers

9 januari 2018

Podium voor genealogen tijdens Famillement 2018 in Leeuwarden

Het CBG organiseert samen met Tresoar en het Historisch Centrum Leeuwarden op zondag 3 juni 2018 het Famillement - het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in Nederland. Tijdens dit evenement wordt (amateur)genealogen een podium geboden om te vertellen over hun stamboomonderzoek.

Famillement, 3 juni 2018 in Leeuwarden

Famillement, 3 juni 2018 Leeuwarden


Het Famillement is een gratis evenement dat zowel leken als gevorderden op het terrein van (familie)geschiedenis veel te bieden heeft. Voor 2018 is Leeuwarden als locatie gekozen omdat de stad dan culturele hoofdstad van Europa is. Het CBG heeft samen met Tresoar en het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) de organisatie in handen. Op het programma staan interviews, workshops, lezingen, rondleidingen en een informatiemarkt in Stadsschouwburg De Harmonie, Tresoar en HCL. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek en Friese geschiedenis. Ook worden dit jaar activiteiten voor kinderen georganiseerd.

GenTalk

In de rubriek GenTalk worden enthousiaste stamboomonderzoekers uitgenodigd te vertellen over hun onderzoek, ontdekkingen of tips. Ze krijgen een podium aangeboden om hun kennis én ervaring op het gebied van familie-historisch onderzoek te delen. Een GenTalk duurt circa tien minuten. Er wordt een selectie gemaakt op basis van inhoud, relevantie en de diversiteit van de onderwerpen. Aanmelden kan tot 1 maart 2018.
oproep

Iets voor jou?

Heb je bijzonder stamboomonderzoek gedaan? Wat heb je ontdekt? En vind je het leuk daarover te vertellen? Dat kan op 3 juni in Leeuwarden tijdens het Famillement – het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in Nederland. In de rubriek GenTalks bieden we je een podium om jouw kennis én ervaring op het gebied van familie-historisch onderzoek met anderen te delen.

Hoe werkt het?

Een GenTalk duurt circa tien minuten. Daarbij kun je gebruikmaken van een beamer en geluidsinstallatie. Tijdens een GenTalk kun je wat meer vertellen over jouw onderzoek, denk aan zaken als:

  • Hoe heb je jouw onderzoek aangepakt? Welke methode heb je gebruikt? Heb je DNA-onderzoek uitgevoerd? Welke bronnen waren nuttig?
  • Waar liep je tijdens jouw onderzoek tegenaan en hoe heb je dit opgelost?
  • Wat is het leukste of meest opzienbarende dat je hebt ontdekt?
  • Heb je tips voor andere (beginnende) genealogen?

Durf jij het aan om voor een breed publiek jouw onderzoek op een leuke manier uit de doeken te doen? Meld je aan vóór 1 maart 2018. Aanmelden kan door dit formulier volledig in te vullen. Er wordt een selectie gemaakt op basis van inhoud, relevantie en de diversiteit van de onderwerpen.

Informatiemarkt Utrecht, Famillement 2016

Informatiemarkt Utrecht, Famillement 2016

Geschiedenis

Tweejaarlijks organiseert het CBG samen met een regionale partner-organisatie het Famillement. Na Maastricht 2012, Leiden 2014 en Utrecht 2016 wordt met Leeuwarden 2018 van het Famillement een tweejaarlijkse traditie gemaakt. Dat het evenement aanslaat blijkt uit de bezoekerscijfers van de voorgaande edities: 1.500 bezoekers in 2012, 2.300 in 2014 en maar liefst 2.750 in 2016.

Lezing Maarten van Rossem, Famillement 2016

Lezing Maarten van Rossem, Famillement 2016

CBG|Centrum voor familiegeschiedenis

Het CBG is het landelijke expertise én informatiecentrum voor onderzoek naar familiegeschiedenis. Naast advies en onderzoek biedt het CBG ook ondersteuning bij genealogisch onderzoek door het beschikbaar stellen van bronnen op het gebied van genealogie, heraldiek en familienamen. Het CBG beheert ook collecties van het Rijk, zoals het Nationaal Register van Overledenen.

Tresoar

In Friesland is Tresoar de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân. Het is dè plek waar talloze in Fryslân verschenen bronnen te vinden zijn. Daarnaast bruist het in Tresoar van activiteiten voor jong en oud: concerten, lezingen, tentoonstellingen, educatieve projecten, kindercolleges.

Historisch Centrum Leeuwarden

Het HCL is het informatie- en activiteitencentrum voor de geschiedenis van Leeuwarden en omgeving. Deskundige medewerkers helpen de bezoekers bij hun speurtocht in de archieven, bouwtekeningen, bevolkingsregisters, foto’s, kranten en vele andere bronnen.

Grootste familie-historisch evenement van Nederland!

Het Famillement is een samenwerkingsproject waarin het CBG, Tresoar en HCL samenwerken met de Freonen fan de Argiven yn Fryslân (FAF), de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) Afdeling Friesland en het Genealogysk Wurkferbân fan de Fryske Akademy.