CBG bronnen
yvonne
Foto: Yvonne Prins

De wooncultuur van je voorouders in de nieuwe Gen.

16 december 2016

Vanaf deze week is het nieuwe nummer van Gen.magazine te lezen, met daarin een bijzondere beeldreportage over oude interieurs, op basis van door lezers ingezonden foto's.

Lach eens naar het vogeltje...

Familiekiekjes zijn bijna de enige bron om meer te weten te komen over het huiselijke leven van onze grootouders. Vaak geven deze foto’s een geflatteerd beeld, maar cultureel antropoloog Irene Cieraad laat in de nieuwe Gen. aan de hand van door lezers ingestuurde foto’s zien hoe we ze moeten ‘lezen’. Ze vertelt bijvoorbeeld dat de boodschap ‘lach eens naar het vogeltje’ maar langzaam doordrong in de amateurfotografie. Dat maakt dat familieleden op oude kiekjes vaak zo zuurtjes overkomen. Pas in de jaren vijftig kon er een lachje af. 

Haak

Foto: Marjolein Haak

De beeldconventies op de ingestuurde foto’s verraden ook de heersende verhoudingen tussen mannen en vrouwen. De gehuwde vrouw had vaak een dienende rol als huisvrouw, echtgenote en moeder. Vanuit dat idee worden vrouwen vaak staand afgebeeld, terwijl mannen zitten, relaxen of worden bediend. 

Bode

Foto: Hans Bode

Toegenomen vrije tijd door arbeidstijdverkorting, stijgende welvaart in de vorm van televisietoestellen, grammofoons en bandrecorders – ook dat is allemaal van de ingezonden kiekjes af te lezen. Er wordt een kaartje gelegd, een pilsje gedronken en er wordt vooral stevig gepaft.

Er wordt een kaartje gelegd, een pilsje gedronken en er wordt vooral stevig gepaft
yvonne

Foto: Yvonne Prins

De beeldreportage ‘Het interieur als decor van het huiselijk leven’ maakt deel uit van het dossier ‘Huis & Haard’ van de nieuwe Gen. Het dossier bevat vier artikelen die je meer kunnen leren over de wooncultuur van je voorouders. Op onze Facebookpagina zie je een zeer ruime selectie van ingestuurde foto’s mét commentaar van Irene Cieraad.