CBG bronnen
CBG en WieWasWie stand op Brabantdag Familiegeschiedenis
CBG en WieWasWie stand op Brabantdag Familiegeschiedenis

Het CBG komt naar je toe!

26 september 2019

De zomer is weliswaar voorbij, maar het CBG blijft naar je toekomen! Onze medewerkers verrichten niet alleen achter de schermen veel werk, zij leveren ook regelmatig deskundige bijdragen aan allerhande genealogische bijeenkomsten en evenementen. Een greep uit onze activiteiten.

Medewerkers van het CBG worden met enige regelmaat gevraagd hun expertise te komen delen met bezoekers aan genealogische bijeenkomsten. En dat doen we maar al te graag! Zo kijken we bijvoorbeeld met plezier terug op de presentaties en GenTalks van de Tong Tong Fair in mei, en onze begeleiding van de rootszoekers in de aanloop naar hun optreden op het Amsterdam Roots Festival begin juli.

Duits, Surinaams en Indisch

Op 21 september jl. heeft onze DNA-expert, Rob van Drie, tijdens een speciale DNA-editie van de jaarlijkse ‘Konmakandra’ van de Stichting voor Surinaamse Genealogie uit de doeken gedaan wat nu feit is en wat fictie bij het betrekken van DNA-onderzoek in je familiegeschiedenis.

DNA helix

Als we een chromosoom helemaal ontrafelen blijft de 'dubbele helix' over: twee strengen die om elkaar gedraaid zijn. De vorm wordt tegenwoordig vaak gebruikt als het symbool voor DNA.


Sjoerd Meijer (ondanks dat de naam wellicht anders doet vermoeden zelf van Surinaamse afkomst) vond Robs inleiding op het thema niet alleen interessant, maar ook nuttig. “Hij legde met name het technische deel goed uit”, vertelt de heer Meijer. “Wat is nu autosomaal, wat is het deel dat via de moeder komt en welk deel komt via de vader, dat soort dingen. Dat was voor volgens mij voor veel mensen best een eye-opener. Bij DNA denk je al snel aan tv-programma’s als CSI, en hier hebben we het toch wel over iets heel anders.” Ook het feit dat je DNA-resultaten altijd in combinatie moet zien met je ‘papieren’ stamboom vond hij een nuttig signaal. “Je kan niet op basis van je testresultaten in het wilde weg mensen over de hele wereld gaan benaderen zonder eerst je stamreeks goed in kaart te hebben gebracht.”

Vragen aan tal van experts

De week ervoor was Rob van Drie nog aanwezig geweest bij de Deutscher Genealogentag in Gotha, waar hij vragen van bezoekers over Nederlands onderzoek beantwoordde. Op 19 november geeft hij een uiteenzetting over DNA en familiegeschiedenis voor een meer academisch publiek tijdens een Studium Generale in Groningen.

Op zaterdag 28 september vindt de eerste Indische Roots Expertisedag plaats, een initiatief van de Indische Genealogische Vereniging (IGV) en Stichting Zieraad. Die dag staat het Nationaal Archief in Den Haag (de buren van het CBG) in het teken van Indische en Molukse genealogie en oral history.

indisch.jpg

Naast inhoudelijke presentaties, verschillende workshops en een informatiemarkt is er gelegenheid voor bezoekers in gesprek te gaan met experts van onder andere de IGV, stichting Zieraad, het Indisch Familiearchief, en het Chinese Indonesian Heritage Centre. Namens het CBG beantwoordt Martijn Spruit vragen over stamboomonderzoek en de Indische bronnen van het CBG. Directeur Ruud Yap modereert de inmiddels welbekende GenTalks, waar beginnende of gevorderde genealogen een kort maar inspirerend verhaal vertellen over hun eigen onderzoek. Wil je de dag bijwonen? Er is nog plaats! Je kunt je aanmelden via de link onderaan deze pagina.

Noteer in je agenda

En dan zijn er natuurlijk nog de bekende evenementen Familiegeschiedenis in de Buurt, dat op 19 oktober in Zwolle plaatsvindt en op 23 november in Maastricht, en het tweejaarlijkse grootschalige Famillement, dat op 27 juni 2020 in Amsterdam neerstrijkt. Bij beide bijeenkomsten – de eerste twee in samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel en het Regionaal Historisch Centrum Limburg, de laatste met het Stadsarchief Amsterdam – zullen verschillende CBG-deskundigen presentaties geven over interessante onderwerpen en beschikbaar zijn voor het beantwoorden van vragen.

Aanmelden voor de bijeenkomsten in Zwolle en Maastricht is in verband met het beperkte aantal plaatsen verplicht. Wil je er graag bij zijn? Stuur dan een mailtje naar communicatie@cbg.nl. Aanmelden voor het Famillement is niet nodig. Zet de datum wel alvast in je agenda!