CBG bronnen
kranten

CBG in de media

12 september 2016

Onze nieuwe site is live en daar is de laatste dagen door verschillende media aandacht aan besteed.

krantenkoppen over nieuwe website

Krantenkoppen n.a.v. nieuwe CBG-site.

Het Reformatorisch Dagblad pikte het vorige week al op en dit weekend verschenen berichten op de websites van Telegraaf, Algemeen Dagblad, Nu.nl, Metro, Nederlands Dagblad en Omroep West. De koppen “Nieuwe website maakt stamboomonderzoek eitje”, “Jouw stamboom is straks gewoon op internet te vinden” en “Geen stoffige zoektocht meer naar jouw voorouders” vlogen ons om de oren. Hoewel de nieuwe website een welkome vernieuwing zal zijn voor vele stamboomonderzoekers willen we van de gelegenheid gebruik maken deze berichten wat te nuanceren.

Stamboomonderzoek een eitje?

Schat aan informatie geclusterd te doorzoeken

Hoewel het natuurlijk ideaal zou zijn als je stamboom straks ‘gewoon’ op internet te vinden is, ligt de werkelijkheid iets genuanceerder. Er ligt geen kant en klare stamboom voor iedere bezoeker klaar. Stamboomonderzoek wordt met de nieuwe site wél degelijk eenvoudiger, maar ‘een eitje’ is wellicht wat te optimistisch verwoord. Maar wat maakt het onderzoek dan eenvoudiger met de nieuwe CBG-site? Dat komt doordat een schat aan informatie nu bijeen wordt gebracht via één centrale zoekingang. Voorheen was deze informatie niet geclusterd te doorzoeken, maar ieder apart op een eigen website. Op de nieuwe website zoek je in één keer door de 10,9 miljoen persoonsvermeldingen in de eigen verzamelingen, 48.000 titelvermeldingen in de bibliotheek, ruim 100.000 wapenbeschrijvingen, 95.000 stambomen en meer dan 320.000 familienamen. Ook de ruim 43 miljoen aktes en 117 miljoen persoonsvermeldingen uit WieWasWie doorzoek je met die ene zoekopdracht.

Zoekresultaten CBG home

Eén zoekopdracht op onze homepage geeft resultaten uit 6 databases.

Zoekmogelijkheden uitgebreid

Het alternatief voor wat voorheen de Digitale Studiezaal was, zijn de nieuwe websites CBG Verzamelingen en CBG Bibliotheek. Met deze nieuwe sites is het tevens mogelijk om veel uitgebreider en gerichter door de collecties te zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende filteropties combineren waar voorheen slechts één filter tegelijk gebruikt kon worden. Nu zoek je bijvoorbeeld eenvoudig op de familieadvertenties van de periode 1970-2000 én een specifieke plaats. Ook is het sinds de nieuwe website mogelijk om op volledige persoonsnaam (op voor- én achternaam) te zoeken, dat was voorheen niet mogelijk.

CBG Verzamelingen incl. greep uit de collectie Verzamelingen

De homepage van CBG Verzamelingen: daar zoek je eenvoudig door de indexen en scans van het CBG.

Hulp bij onderzoek

Via de nieuwe website biedt het CBG online hulpmiddelen en verdieping bij onderzoek. Informatiepagina’s vertellen waar en hoe specifieke bronnen te vinden zijn, bieden tips, geven concrete voorbeelden en linken naar relevante informatie elders. Ook is online een compact stappenplan voor beginners te vinden en veel pagina’s met de onderwerpen die het CBG als de basiskennis voor familiegeschiedenis beschouwen. Meer gespecialiseerde kennis is te vinden op thema-pagina’s, die zijn geschreven door experts. Zo gaat één van die thema’s in op militaire voorouders, meer pagina’s zullen binnenkort volgen.

Stappenplan CBG Stappenplan

Ons stappenplan helpt je door het onderzoek.

Stoffige zoektocht voor oude mannen?

Als CBG-er weten we natuurlijk dat het zoeken in een archief absoluut geen stoffige bezigheid is, collega´s uit de archiefwereld zullen dit beamen. Met het doorzoeken van archiefmateriaal kun je immers prachtige verhalen vinden. Het uitpluizen van je familiegeschiedenis is dus absoluut niet saai en stoffig. Helaas blijft deze stereotypering ondanks toenemende interesse voor het onderwerp toch nog nagalmen. Want interesse voor familiegeschiedenis is er zeker! De afleveringen van het NTR-televisieprogramma Verborgen verleden worden elk seizoen beter bekeken en in de top tien van de Beste Geschiedenisboeken Aller Tijden van het Historisch Nieuwsblad zijn maar liefst vier familiegeschiedenissen te vinden.

In verschillende stukken stond ook beschreven dat onze archieven voornamelijk worden geraadpleegd door oudere mannen. Een uitspraak die in de social media flink betwist werd. Hoewel de trend aan het veranderen is en er een steeds jongere doelgroep zich gaat interesseren voor familiegeschiedenis, kunnen we er niet omheen dat de huidige gebruiker nog steeds voor het merendeel bestaat uit mannen van boven de zestig. In ons relatiebestand hebben we onder onze ruim 65.000 geregistreerde gebruikers en 10.000 Vrienden geconstateerd dat zo’n twee-derde bestaat uit mannen en een-derde uit vrouwen. Het merendeel is boven de zestig. Het is dus zeker niet zo dat vrouwen en jongeren zich niet voor genealogie interesseren, maar CBG-bronnen worden momenteel nog het meeste geraadpleegd door oudere mannen. Wel zien we dat we met onze Digitale Vriendschap, die we eerder dit jaar introduceren, een jongere doelgroep aanspreken. De cijfers op basis van onze database hoeven overigens niet het landelijke beeld te weerspiegelen van archiefinstellingen.

Opvallend is dat we op onze Facebook-pagina juist zien dat we meer vrouwen dan mannen bereiken. Wellicht dat dit iets te maken heeft met het feit dat hier meer verhalen en achtergrondinformatie te vinden is en dat vrouwen zich hier meer voor interesseren dan mannen, maar dat is slechts speculatie. We hopen natuurlijk ook vrouwen en jongeren te enthousiasmeren voor familiegeschiedenis en te mogen verwelkomen op onze nieuwe website. Uiteraard is iedereen meer dan welkom. We hopen dat de verbeterde online zoekmogelijkheden en het feit dat digitale bronnen 24 uur per dag beschikbaar zijn drempelverlagend werken voor groepen die geïnteresseerd zijn maar overdag werken.