CBG bronnen
WieWasWie

CBG gaat samenwerking aan met QDelft

1 november 2016

QDelft nieuwe technisch partner WieWasWie

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en QDelft sluiten een overeenkomst voor het beheer, behoud en de ontwikkeling van de website van WieWasWie, hét online platform voor familiegeschiedenis in Nederland.

Het contract voor beheer, onderhoud en ontwikkeling van WieWasWie.nl werd in 2016 opnieuw Europees aanbesteed. Dit heeft geleid tot een samenwerking met QDelft. Hiervoor was dit contract belegd bij Mindbus, een internetbureau waar het CBG jarenlang intensief mee heeft samengewerkt tijdens de beginfase van WieWasWie. WieWasWie is de afgelopen jaren flink gegroeid, zowel qua collectie als qua bezoekers. Bij het zoeken van een partner stond dan ook voorop dat deze snel kan schakelen en opschalen indien gewenst. Naast deze flexibiliteit was aansluiting bij haar cultuur voor het CBG essentieel; er is bewust gezocht naar een samenwerkingspartner in plaats van een opdrachtnemer.

Ondertekening CBG en QDelft WieWasWie

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en QDelft sluiten een overeenkomst voor het beheer, behoud en de ontwikkeling van de website van WieWasWie. V.l.n.r. Leo Voogt, directeur van het CBG, en Sander Kluin, directeur bij QDelft.

Geschiedenis WieWasWie

Stichting Archiefprogrammatuur (STAP) nam in 2007 het initiatief tot het opzetten van een platform ter vervanging van GENLIAS, dat erfgoedbreed ingezet zou kunnen worden en dat gebruik zou maken van nieuwe technische mogelijkheden. Het platform WieWasWie werd in de jaren 2008-2012 ontwikkeld, de bètaversie ging op 2 juli 2012 live. Toen kreeg het CBG de verantwoordelijkheid voor het beheer van het platform. In de afgelopen jaren is WieWasWie technisch en organisatorisch gestabiliseerd. De cijfers liegen er niet om. In samenwerking met de deelnemende instellingen groeide WieWasWie naar ruim 124 miljoen persoonsvermeldingen en ruim 46 miljoen aktes. In 2015 bezochten maar liefst 3,9 miljoen onderzoekers de website.

WieWasWie screen WieWasWie

Homepage WieWasWie

Samenwerking QDelft

De aanbestedingsprocedure heeft uiteindelijk geleid tot een samenwerking met het maatwerksoftware bedrijf QDelft omdat zij het beste aansloten bij de opdrachtomschrijving en werkwijze. QDelft heeft veel kennis in huis en werkt met haar multidisciplinaire teams op een steenworpafstand van het CBG. QDelft zal met het CBG samenwerken in een dynamisch proces, volgens Agile ontwikkelmethode. Hierdoor blijft er ruimte voor nieuwe inzichten en actuele ontwikkelingen.

Sander Kluin, Directeur bij QDelft, is erg enthousiast over de opdracht:

Het karakter van de opdracht spreekt ons erg aan. We zien het als een eer om bij te dragen aan de grootste Azure database in het overheidsdomein. Ik zie vele raakvlakken met CBG als organisatie. Als organisatie hebben wij er dan ook vertrouwen in dat we samen met CBG het gewenst resultaat te bereiken en behouden.

Leo Voogt, directeur CBG , voegt daaraan toe:

We hebben samen met de Nederlandse archiefgemeenschap gewerkt om op een eenduidige manier onze gezamenlijke genealogische gegevens aan te bieden. Door de website samen met QDelft door te ontwikkelen, willen we de site naar een nieuw ontwikkelingsniveau brengen zodat WieWasWie een steeds effectievere en rijkere bron wordt voor historische persoonsinformatie in Nederland.