CBG bronnen
Tong Tong Fair 2019
Tong Tong Fair 2019

CBG bij Tong Tong Fair 2019

21 maart 2019

Van 23 mei tot en met 2 juni 2019 vindt in Den Haag de 61e Tong Tong Fair plaats. Het Malieveld in het centrum van de stad wordt in die week omgetoverd tot een waar Indisch cultureel centrum. Ook het CBG levert een bijdrage – wie weet met jouw inbreng!

Elf dagen lang staat het Malieveld in Den Haag in het teken van de Indische cultuur. Er komt een Grand Pasar, een Indonesië-paviljoen, en een ‘eetwijk’ met tientallen Aziatische restaurants en waroengs. Daarnaast vindt het internationale Tong Tong Festival plaats, een cultureel programma rond de mix van Oost en West in podiumkunsten, exposities, gesproken woord en actualiteit.

Meld je aan voor GenTalks

Op zondag 26 mei en vrijdag 31 mei is er ruimte voor de populaire GenTalks. In deze tien minuten durende presentaties krijgen (amateur)genealogen een podium om hun kennis en ervaring op het gebied van familiehistorisch onderzoek te delen. Heb je roots in voormalig Nederlands-Indië en kun je enthousiast vertellen over je stamboomonderzoek? En wil je je resultaten op een creatieve en theatrale manier presenteren? Op basis van diversiteit van invalshoeken wordt een selectie gemaakt uit de inzendingen. Als je tot de uitverkorenen behoort, krijg je de beschikking over een beamer en een geluidsinstallatie. Een moderator begeleidt de GenTalk. Klik hier voor meer informatie over eerdere edities.

Jouw pitch

Een GenTalk duurt circa tien minuten. Tijdens een GenTalk vertel je over jouw onderzoek, denk aan zaken als:

  • Bedenk een toepasselijke titel
  • Beschrijf in 60 woorden wie jij bent
  • Schrijf een voorstel in 250 woorden en geef antwoord op onderstaande vragen
  • Hoe heb je jouw onderzoek aangepakt? Welke methode heb je gebruikt?
  • Welke CBG-bronnen waren nuttig?
  • Heb je DNA-onderzoek uitgevoerd?
  • Waar liep je tijdens jouw onderzoek tegenaan en hoe heb je dit opgelost?
  • Wat is het leukste of meest opzienbarende dat je hebt ontdekt?
  • Heb je tips voor andere (beginnende) genealogen?

Durf jij het aan om voor een breed publiek jouw onderzoek op een creatieve manier uit de doeken te doen? Meld je met dit formulier aan vóór 1 mei 2019. In de week van 13 mei maken we de selectie bekend en hoor je op welke datum (26 of 31 mei) je bent ingedeeld. Heb je vragen? Mail naar communicatie@cbg.nl.

Kijkje in de keuken

Op de openingsdag, 23 mei, biedt het CBG in Studio Tong Tong een kijkje achter de schermen van de aflevering Verborgen verleden met Georgina Verbaan, die Indische wortels blijkt te hebben. Het CBG is nauw betrokken bij de totstandkoming van het programma, dat is uitgezonden op 20 oktober 2018 en herhaald wordt op 21 en 24 maart 2019.

Georgina Verbaan in de intro van Verborgen Verleden seizoen 11

Georgina Verbaan in de intro van Verborgen Verleden seizoen 11

Chinees-Indonesische roots

Iemand die heel inspirerend kan vertellen over haar genealogische zoektocht is Louise Rahardjo. Haar vader was van Chinees-Indonesische afkomst (peranakan), en haar Nederlandse moeder doet heel enthousiast mee met haar stamboomonderzoek dat ze heeft uitgevoerd. Louise week deels af van het CBG Stappenplan vanwege haar Chinees-Indonesische roots en volgde haar eigen route naar de bronnen. Ze deelt haar bijzondere ontdekkingsreis graag met je op de Tong Tong Fair. Laat je inspireren door haar zoektocht op donderdag 30 mei (Hemelvaart) van  15.00 - 15.45 uur.

Even binnenlopen

Tot slot is er het CBG-spreekuur waar je terecht kunt voor inspirerende tips & tricks. Je kunt direct na elk door het CBG verzorgd onderdeel de stand van Stichting Tong Tong in de Entree binnenlopen om deskundig advies te vragen aan een van onze medewerkers.

Kijk voor meer informatie op de website van de Tong Tong Fair.