CBG bronnen
Wapens Egmond en Buren Familiewapens
Wapens Egmond en Van Buren | CBG Familiewapens

Anna van Bueren-fontein

23 september 2016

Vanuit onze bronnenzaal is sinds vandaag, vrijdag 23 september 2016, een nieuw pronkstuk van de stad Den Haag te bewonderen: de Anna van Buerenfontein. De fontein werd om 16.00 uur door wethouder Boudewijn Revis geopend samen met niemand minder dan Anna van Bueren zelf.

Opening Anna vanBuerenfontein

Opening Anna vanBuerenfontein

Fontein en plein

Voor de vernieuwing van het stationsgebied stond op de huidige plaats van het Anna van Buerenplein een parkeergarage, eromheen lagen rommelige, donkere zijstraten. Met het nieuwe plein is direct naast het drukke Centraal Station een oase van rust ontstaan.  De fontein is het sluitstuk van de inrichting van het Anna van Buerenplein en verbindt Den Haag Centraal met de Koninklijke Bibliotheek, het Letterkundig Museum / Kinderboekenmuseum, het Nationaal Archief, New Babylon, een vestiging van de Universiteit Leiden en natuurlijk het CBG.

Anna van Bueren

Portret Anna van Bueren

Portret van Anna van Bueren door onbekende kunstenaar, ongedateerd (Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau, Den Haag).

In de tegelvloer van de fontein is in een mozaïek het gezicht afgebeeld van Anna van Bueren, de eerste vrouw van Willem van Oranje. Door hem werd ze liefkozend wel ‘Tanneke’ genoemd. Anna was in maart 1533 geboren in de vestingstad Grave als de enige dochter van Maximiliaan van Egmond, graaf van Buren en Leerdam. Zij overleed al in 1558. In de collectie van het CBG bevinden zich verschillende afbeeldingen van het familiewapen Van Egmond en van het wapen van de middeleeuwse familie Van Buren, dat sinds 1498 ook werd gebruikt als het wapen van het graafschap Buren.

Wapens Egmond en Buren Familiewapens

Wapens Egmond en Van Buren | CBG Familiewapens

De achternaam Van Bueren, ook wel gespeld als Van Buren, is door de leden van het Koninklijk Huis door de eeuwen heen vaak als schuilnaam gevoerd. Zo gebruikten koningin Wilhelmina en koningin Juliana de naam ‘gravin van Buren’ bij restaurantreserveringen en reed koning Willem-Alexander de Elfstedentocht van 1986 onder de naam W.A. van Buren.