CBG bronnen
voor-vliegtuigzwaaien.jpg
Vertrek van emigranten naar Australië, 28 december 1960. Anefo via Nationaal Archief / Publiek Domein

Familiegeschiedenis in de ‘Parel aan zee’

5 november 2020

De geplande editie van ‘Familiegeschiedenis in de buurt’ in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar op 14 november a.s. kan in verband met de aangescherpte coronamaatregelen helaas niet doorgaan. Deelnemers die zich al hadden ingeschreven, hebben inmiddels bericht gekregen.

Het (digitale) evenement wordt verplaatst naar een nog nader te bepalen datum.

Bekijk in de tussentijd alvast de introductiecursus 'Onderzoek in het Regionaal Archief Alkmaar' op YouTube.


Om inmiddels welbekende redenen zal de volgende editie van Familiegeschiedenis in de buurt er anders uitzien dan je van ons gewend bent. Het concept blijft hetzelfde: een informatieve middag vol gratis tips, tricks en interessante wetenswaardigheden. De uitvoering zal echter geheel digitaal plaatsvinden via YouTube.

Huwelijkskandidaten

Het thema van de middag, migratie, komt op verschillende manieren aan bod. Experts van het CBG|Centrum van familiegeschiedenis vertellen over onderzoek naar gemigreerde voorouders in de verschillende CBG-bronnen. Ook doen ze uit de doeken hoe je iets te weten kunt komen over familieleden die ooit met de Holland-Amerikalijn de grote oversteek naar de VS hebben gemaakt. Mariëlle Hageman, medewerker dienstverlening bij het Regionaal Archief Alkmaar (RAA) en auteur van onder andere ‘De geschiedenis volgens Bicker’, vertelt over ondertrouwregisters, waarin vaak werd genoteerd waar de huwelijkskandidaten vandaan kwamen. Daarmee zijn ze een prachtige bron om de afkomst van de bewoners van een stad of dorp te achterhalen.

Holland Amerika Lijn plus Hotel NY

Schip van de Holland-Amerika Lijn met op de achtergrond het huidige Hotel New York

Lisette Blokker, coördinator dienstverlening bij het RAA onthult de geheimen van het notariële archief – van testamenten en boedelinventarissen tot getuigenverklaringen – en introduceert het project Transkribus, waarmee de achttiende-eeuwse notariële archieven van Texel doorzoekbaar gemaakt worden.

Prairie

Bouwkundige in ruste en amateurhistoricus Fred Hoek ten slotte vertelt over zijn boek dat in 2019 verscheen: ‘Geloven in een nieuwe wereld: de emigratie van zestig personen uit de kop van Noord-Holland naar de Hooge en Laage Prairie VS in 1849’. De meeste van de migranten die Hoek beschrijft kwamen uit Krabbendam; het boek bevat tevens een korte genealogie van de deze families.

Rondleiding

Eén van de populairste onderdelen van het evenement, de rondleidingen door het depot, mag natuurlijk niet ontbreken. De vorm waarin het nu gaat plaatsvinden is nog niet helemaal duidelijk, maar deelnemers krijgen zeker een digitaal kijkje achter de schermen.

Alkmaars archief

De voormalige Nieuwe Ambachtsschool in Alkmaar, waar nu het Regionaal Archief is gehuisvest

  • Update 05-11-2020: Dit bericht is aangepast naar aanleiding van het verplaatsen van Familiegeschiedenis in de buurt naar een latere datum in verband met de aangescherpte coronamaatregelen