CBG bronnen
Lezing Maarten van Rossem, Famillement 2016
Lezing Maarten van Rossem, Famillement 2016

Programma

Het Famillement 2018 is zondag 3 juni in Leeuwarden. Tussen 10.00 en 18.00 uur vinden er diverse activiteiten plaats bij Stadsschouwburg De Harmonie, Tresoar en Historisch Centrum Leeuwarden. De dag is gratis te bezoeken.

Het Famillement is het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in Nederland.

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis organiseert samen met Tresoar en het Historisch Centrum Leeuwarden op zondag 3 juni 2018 het Famillement in Leeuwarden. Het is een gratis evenement dat zowel leken als gevorderden op het terrein van (familie)-geschiedenis veel te bieden heeft. Op het programma staan interviews, workshops, lezingen, rondleidingen en een informatiemarkt. Sprekers zijn onder anderen archivaris Harmen Snel, historica Els Kloek en genetisch-wetenschapper Maarten Larmuseau. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek en Friese geschiedenis. Naast lezingen organiseren we ook expertmeetings. Tijdens zo´n bijeenkomst is het mogelijk een specialist één-op-één specifieke vragen te stellen. Dit jaar zijn er onder andere experts aanwezig op het gebied van Friese historie, oorlogsgeschiedenis, familiewapens en familienamen.

Teaser Famillement 2018

Het Famillement is gratis toegankelijk. Voor het lezingenprogramma bij Stadsschouwburg De Harmonie is vooraf aanmelden niet nodig, een overzicht van de sprekers en hun bijdragen kun je hier vinden.

Kinderprogramma

Nieuw dit jaar is het kinderprogramma. De activiteiten voor de jeugd vinden plaats bij Tresoar en het HCL. Zo kunnen kinderen op ontdekkingsreis door Tresoar. Deze ontdekkingsreis is bedoeld om kinderen op een aansprekende manier kennis te laten maken met de schatten van Tresoar. Aan de hand van foto’s herken je waar je bent en welke kant je uit moet. Bij elk onderdeel horen twee vragen. Aan het eind van de route en als alle vragen zijn beantwoord moet er een zin worden gevormd. De oplossing, goed of fout, geeft recht op een leuke attentie. Deze activiteit is geschikt voor kinderen in de leeftijd van zeven tot en met twaalf jaar en duurt één tot anderhalf uur. Bij het HCL is er het spel Ondek je stad.

Medienedag

De Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie heeft besloten de jaarlijkse Medienedag in 2018 onderdeel te laten zijn van het Famillement. In dat kader komt Chaim Caran, specialist op het gebied van Joodse genealogie, speciaal over uit Israël om in te gaan op de Joodse geschiedenis van Leeuwarden. Ook is er een lezing over Joodse familienamen in Gorredijk, kunnen bezoekers in de synagoge een fototentoonstelling over Fries-Joodse beroepen bezoeken, of meegaan met een rondwandeling door Joods Leeuwarden. Verder is de  Joodse Begraafplaats in Leeuwarden aan de Jelsumerstraat van 17.00 tot 18.00 uur voor bezoekers opengesteld.

Tentoonstellingen

Bij Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar kun je terecht voor diverse tentoonstellingen in uiteenlopende thema’s. Zo kun je bij Historisch Centrum Leeuwarden genieten van stadsgezichten van de stad Leeuwarden van 1600 tot heden. Bij Tresoar is er door middel van poeziëmachines en een tweetal tentoonstellingen aandacht voor Friese kunst en literatuur. Ook kun je daar op een video Wall middels multimediale presentaties onder andere sterk uitvergrote archiefstukken bekijken. In de Histobios worden historische filmbeelden vertoond. Hoogtepunt zijn de topstukken uit de Tresoarcollectie die in het depot kunnen worden bekeken. Dit zijn bijvoorbeeld de inschrijving van het huwelijk van Rembrandt van Rijn en de bebloede aantekeningen van stadhouder Willem Frederik. Ten slotte is er een Historisch Reisbureau waar men terecht kan met vragen over Friese voorouders. Via de website Rootsguide.frl is het mogelijk een persoonlijke reisgids samen te stellen. Bij het HCL kun je terecht voor tentoonstellingen over de rijke geschiedenis van de stad.

Programma Famillement 2018

Activiteiten

Naast de lezingen kunnen bezoekers kosteloos de Oldehove beklimmen of deelnemen aan de stadswandelingen, praamvaarten en rondleidingen door de depots van Tresoar en het Historisch Centrum Leeuwarden. Voor deze activiteiten is het nodig je vooraf aan te melden. Dat kan via famillement@cbg.nl. Graag aangeven aan welke activiteit je wilt deelnemen en op welk tijdstip. Kaarten voor de activiteiten kunnen uiterlijk dertig minuten voor de aanvangstijd worden afgehaald bij de informatiebalie in De Harmonie tijdens het Famillement. Kaarten die dan niet zijn opgehaald worden opnieuw in roulatie gebracht.

Een overzicht van de activiteiten:

Beklimmen Oldenhove

Doorlopend tussen 10.00-18.00 uur

Rondleiding depot Tresoar

12.00-12.45 uur (start: hal Tresoar)
13.00-13.45 uur (start: hal Tresoar)
14.00-14.45 uur (start: hal Tresoar)
15.00-15.45 uur (start: hal Tresoar)

Rondleiding depot Historisch Centrum Leeuwarden

10.30-11.15 uur (start: hal HCL)
12.15-13.00 uur (start: hal HCL)
14.00-14.45 uur (start: hal HCL)
15.00-15.45 uur (start: hal HCL)
16.00-16.45 uur (start: hal HCL)
17.00-17.45 uur (start: hal HCL)

Praamvaarten

12.00-13.00 uur (start: steiger Harmonie)
13.00-14.00 uur (start: steiger Harmonie)
14.00-15.00 uur (start: steiger Harmonie)
15.00-16.00 uur (start: steiger Harmonie)
16.00-17.00 uur (start: steiger Harmonie)

Historische stadswandelingen Leeuwarden

10.30-11.30 uur (start hal Harmonie)
11.45-12.45 uur (start hal Harmonie)
13.10-14.00 uur (start hal Harmonie)
14.45-15.45 uur (start hal Harmonie)
16.00-17.00 uur (start hal Harmonie)

Historische stadswandeling Joods Leeuwarden

Start 11.30 uur (hal Tresoar) (VOL)

Aanmelden voor de wandeling door Joods Leeuwarden is niet meer mogelijk, de wandeling is vol. Deze wandeling door Joods Leeuwarden wordt gegeven door Benno Troostwijk, voorzitter van de Joodse Gemeente. Let op: anders dan de andere wandelingen start de wandeling niet in de hal van de Harmonie maar in de hal van Tresoar.

Grootste familie-historisch evenement van Nederland!