CBG bronnen
Stadsarchief Amsterdam
Het Stadsarchief Amsterdam

Programma Famillement Thuis

Heb je altijd al je familiegeschiedenis willen uitpluizen, maar had je nog net even dat ene zetje of wat extra hulp nodig? Het CBG maakt het je in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam nu heel gemakkelijk – ook na de zomervakantie kun je gewoon bij je thuis een serie interessante en leerzame webinars volgen.

Of je nu beginnend stamboomonderzoeker bent of ervaren genealoog - er is voor elk wat wils!

Aan het begin van de zomer heb je misschien al meegedaan aan de eerste reeks webinars, met als onderwerp Stamboomonderzoek voor beginners, Vondelingen, en DNA en familiegeschiedenis. De presentaties kon je via livestreams van 45 minuten virtueel bijwonen, en je onderzoeksvragen stelde je via de chat.

Kies je onderwerp uit de tweede reeks

Na de zomervakantie gaan we op dezelfde manier verder met een tweede reeks webinars op elke laatste dinsdag en donderdag van de maand. Zit er iets van je gading bij?

  • Donderdag 24 september om 15.00 uur: Amsterdammers en slavernij, door Mark Ponte van Stadsarchief Amsterdam
  • Dinsdag 29 september om 12.30 uur: Tips en tricks voor WieWasWie door CBG-expert Rob den Braasem
  • Dinsdag 27 oktober om 12.30 uur: Je Indische stamboom, door CBG-onderzoeker Martine Zoeteman-van Pelt
  • Donderdag 29 oktober om 15.00 uur: Amsterdamse immigranten, door Harmen Snel van Stadsarchief Amsterdam
  • Dinsdag 24 november om 12.30 uur: Oorlogsbronnen, door redacteur Gen. Elias van der Plicht
  • Donderdag 26 november om 15.00 uur: De archieven van diverse kerkgenootschappen in Amsterdam in de 17de en 18de eeuw, door Harmen Snel van Stadsarchief Amsterdam
Leerlingen van de pupillenschool te Gombong (Nl.-Ind.)

Leerlingen van de militaire pupillenschool van het Oost-Indisch Leger, Coll. KITLV, Leiden

Tentoonstellingen

Bijna drie eeuwen lang was de stad Amsterdam nauw betrokken bij slavenhandel en slavernij in koloniën in Azië en het Atlantisch gebied (1602-1873). Honderdduizenden tot slaaf gemaakte mensen werden er verhandeld en te werk gesteld. Meer dan duizend van hen kwamen voor kortere of langere tijd naar Amsterdam.

In de tentoonstelling 'Amsterdammers en slavernij' in de Hal en Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam staan dertien Amsterdammers centraal die betrokken waren bij de slavernij  in Brazilië, Curaçao, Indonesië, Berbice en op zee. Zwart en wit, rijk en arm, man en vrouw. Als  slavenhandelaar, matroos of dienstbode; van weeskind tot notaris.

Kijk voor meer informatie over deze en andere tentoonstellingen op de website van het Stadsarchief.

Teruglezen

Heb je de tips uit eerdere webinars gemist of wil je deze nog eens teruglezen? Om je verder te helpen, kijk op de themapagina DNA en familiegeschiedenis of lees meer over basisbronnen voor een vliegende start van je onderzoek. Meer ontdekken over Amsterdamse vondelingen rond 1800 in het Aalmoezeniersweeshuis? Stadsarchief Amsterdam publiceerde als onderdeel van Famillement Thuis een interessante lezing door onderzoeker Nanda Geuzebroek. Bekijk hier de video. Of kijk op de pagina ‘webinars’ voor een overzicht en meer tips.

Nieuwsgierig?

De komende periode tot en met de Maand van de Geschiedenis in oktober en ‘Familiegeschiedenis in de buurt’ in november maken we steeds meer informatie bekend. Houd de website famillement.nl dus in de gaten voor meer namen van sprekers en andere wetenswaardigheden! Of volg #FamillementThuis via Twitter en Facebook. Ben je nieuwsgierig geworden? Meld je nu meteen via de link hieronder aan voor je webinar naar keuze. Er is beperkt plaats. De webinars van het Stadsarchief Amsterdam zijn via hun YouTube-kanaal te volgen; hiervoor hoef je je niet aan te melden.

Heb je nog vragen? Neem contact op via mailadres famillement@cbg.nl.