CBG bronnen
Stadsarchief Amsterdam
Het Stadsarchief Amsterdam

Programma

Of je nu beginnend stamboomonderzoeker bent of ervaren genealoog - er is voor elk wat wils op Famillement 2022.

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis organiseert het Famillement op zaterdag 25 juni 2022 samen met het Stadsarchief Amsterdam. Het programma is nu definitief; het wordt weer een gevarieerde dag! Net als voorgaande jaren kan je gaan kijken en luisteren naar interviews en lezingen, workshops en rondleidingen volgen, of de informatiemarkt bezoeken.

Opening

De aftrap van deze bijzondere dag wordt om 10:30 uur gedaan door CBG-directeur Hélène Opattja en directeur Stadsarchief Amsterdam Bert de Vries. Burgemeester Femke Halsema heet je welkom in de Wim Sonneveldzaal in het DeLaMar-theater in Amsterdam, waar zich ook een groot deel van het programma zal afspelen. 

Meet & greet & talk

Onderwerpen die tijdens het evenement aan bod komen, zijn onder andere ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek, regionale geschiedenis en migratie. Verder zullen er weer ‘meet & greet’-sessies met experts worden georganiseerd, en krijgen (amateur)genealogen in de vorm van GenTalks een podium om in korte presentaties hun onderzoekservaring en tips te delen. Wil je even rustig zitten en een goed genealogisch gesprek voeren, genealogische sensaties delen of gewoon andere enthousiastelingen ontmoeten? Kom dan naar het Stamboomcafé in het DeLaMar-theater.

Bekijk hier het hele programma.

Thuisblijvers kunnen een aantal interessante presentaties bekijken via de pagina Webinars Thuis

Grootste familiehistorisch evenement van Nederland!

Tentoonstellingen

Tijdens het evenement kan je een aantal tentoonstellingen bezoeken, zoals Stadsverwanten. Amsterdamse familiegeschiedenissen, waarin 'mini-musea' worden getoond: resultaten van het onderzoek van leerlingen van groep 8 naar hun afkomst. Bekijk ook de huidige tentoonstellingen in het Stadsarchief Amsterdam.

Plategrond Famillement Amsterdam

De Famillement vaar- en wandelroute op 25 juni 2022. Ontwerp: PronkStudio

Te voet of per boot

Alle programmaonderdelen vinden plaats ofwel in het Stadsarchief Amsterdam aan de Vijzelstraat, ofwel in het DeLaMar Theater in de Marnixstraat. Je kunt ervoor kiezen je Amsterdamse ervaring compleet te maken door de reis tussen de locaties per rondvaartboot te maken. Deze duurt ongeveer vijftien minuten en is gratis. De op- en afstapplaatsen liggen vlakbij het archief en het theater en de boten vertrekken naar behoefte (dus niet op vaste tijdstippen).

Natuurlijk kun je ook de benenwagen nemen en een mooie wandelroute volgen van de Vijzelstraat naar de Marnixstraat of omgekeerd. Ook dan doe je er ongeveer vijftien minuten over.

Ook in het Stadsarchief zelf kun je trouwens al wandelend fraaie dingen bekijken. In het Restauratieatelier wordt een rondleiding georganiseerd, voor maximaal 15 personen per keer.

Reizen en parkeren

Vanwege de drukte in de stad is het altijd aan te raden via het openbaar vervoer naar Amsterdam te reizen. Neem voor het Stadsarchief metro 52, halte Vijzelgracht of Rokin, of tram 24 halte Muntplein. Het DeLaMar-theater is aan te lopen vanaf het Leidseplein, waar trams 2, 11 en 12 vanaf het Centraal Station stoppen. Mocht je toch met de auto willen komen, kies dan voor de voordelige optie van een Parkeren + Reizen (P+R). Op de website van het Stadsarchief vind je meer informatie over parkeren en verkeer.

Toegankelijkheid locaties

Rolstoelgebruikers die het Stadsarchief willen bezoeken, worden verzocht zich te melden bij de ingang van de boekhandel of bij het café-restaurant. Scootmobielgebruikers kunnen gebruikmaken van de ingang aan de Herengracht 482.

Het DeLaMar-theater is rolstoelvriendelijk. In alle zalen is een aantal rolstoelplaatsen met ruimte voor een begeleider beschikbaar; deze kun je telefonisch reserveren. 

Aanmelden

Iedereen is welkom! Wel vinden we het fijn te weten op hoeveel bezoekers we kunnen rekenen. Als je van plan bent op 25 juni naar het Stadsarchief Amsterdam en/of het DeLaMar-theater te komen, meld je dan via de link onderaan de pagina gratis en vrijblijvend aan voor het grootste genealogische evenement van Europa. Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis respecteert je privacy: de gegevens die je invult worden alleen gebruikt voor de doeleinden zoals omschreven in het formulier. Aanmelden voor de verschillende onderdelen is niet nodig; wel graag voor de dag zelf.