CBG bronnen
Workshop Lilian de Bruijn, Famillement Leeuwarden 2018
Workshop Lilian de Bruijn, Famillement Leeuwarden 2018

Presentaties

Marco Bakker (historicus) - GenTalk Afkomst, de film

Waar kom ik vandaan? Na jaren archiefonderzoek zette Bakker de woonplaatsen van 1.106 van zijn voorouders op de kaart. Het resultaat is een unieke animatiefilm die het verhaal laat zien van gewone mensen tussen historische gebeurtenissen; van he Rampjaar tot de Tweede Wereldoorlog.
Video presentatie
Film Afkomst

Joëlle de Boer (genealoog) - GenTalk Missing Side

Ze begon aan de stamboom van haar moeder en kende haar biologische vader niet. Joëlle startte december 2016, haar vader januari 2017. Hoe toevallig is dat. Een verhaal over genealogie, DNA-tests en familie vinden door een hobby-genealoog en DNA-detective van zeventien jaar oud.
Video presentatie

Rob den Braasem - Tips & Tricks WieWasWie

WieWasWie is hét Nederlandse online platform voor familiegeschiedenis. Je vindt er ruim 125 miljoen persoonsvermeldingen in ruim 46 miljoen akten van een groot aantal Nederlandse archiefinstellingen. Hoe vind je door de bomen het bos? We bieden je praktische handvaten.
Rob den Braasem is specialist WieWasWie.
Presentatie PDF

Marita van Brussel (sociaal wetenschapper) - GenTalk De Zeelster zonderling

Door onderzoek in Delpher stuitte Van Brussel op een oom van haar overgrootmoeder: de ‘arme krankzinnige’ Jacobus de Greef. Zijn spoor leidde naar gevangenissen, het krankzinnigengesticht Rosmalen, het zinnelozenhuis in Antwerpen, de Ommerschans, rijkskrankzinnigengesticht Medemblik en gesticht Voorburg te Vught.
Presentatie PDF

Winnie van Hasselt - What is in a name? Joodse familienamen in Gorredijk

Als je geen achternaam hebt, maar er van de overheid een moet aannemen, waar kies je dan voor? Iets dat moeiteloos past in de omgeving of juist een naam die jouw identiteit en afkomst benadrukt?
Winnie van Hasselt is specialist Joodse genealogie.
Presentatie PDF

Manon Henzen - Familiekookboekjes in Nederland

Tijdens de belevenislezing liet Manon Henzen bezoekers ruiken en proeven uit familiekookboekjes van de afgelopen 400 jaar. Bezoekers konden ontdekken welke gerechten zoal op tafel stonden, wat favoriete ingrediënten waren en welke smaakmakers populair waren bij de Nederlandse elite.
Manon Henzen is culinair historica bij eet!verleden.
Blog over de presentatie

Dr. Kees Kuiken - Springnamen - uitkomst of uitvlucht?

Springnamen hebben al heel wat voorouderzoekers op het verkeerde been gezet. In de laatste vijftig jaar is veel onderzoek gedaan naar 'cognatisch naamtransport'. Tijd voor een kritische terugblik. Zijn springnamen echt een genealogisch wondermiddel, of een soort stopverf voor ondeugdelijke aansluitingen?
Dr. Kees Kuiken is historicus
Presentatie PDF

Otto Kuipers - Oorlogsbronnen en genealogie

Als het gaat over de oorlog passeren vragen over tewerkstelling in Duitsland, naoorlogse bestraffing van collaborateurs en verzet regelmatig de revue. In een bloemlezing komen de belangrijke en minder belangrijke oorlogsbronnen aan bod, met aandacht voor toegankelijkheid, openbaarheid en betrouwbaarheid.
Otto Kuipers is oorlogsdeskundige bij Tresoar.
Presentatie PDF

Dr. Maarten Larmuseau - Voorbij de DNA-hype: de genetische revolutie in familiekunde

Elk van ons draagt via het DNA een levend archiefdocument met zich mee. Grasduinen in dit DNA gekoppeld aan diepe stambomen levert opvallende inzichten in de Nederlandse familiegeschiedenis op.
Dr. Maarten Larmuseau is genetisch genealoog aan de Katholieke Universiteit Leuven en Familiekunde Vlaanderen.
Presentatie PDF

Bart Lenselink - Autosomaal DNA- en kwartierstaatonderzoek: de ideale combinatie

Na decennia kwartierstaatonderzoek heeft Bart Lenselink recent zijn autosomaal DNA laten testen. Dat leverde verrassende, nieuwe onderzoeksmogelijkheden op. Aan de hand van DNA Painter en de kwartierstaten van zijn grootouders zal hij deze mogelijkheden toelichten.
Bart Lenselink is genealoog
Hij demonstreerde de volgende websites:
Wikitree
DNA Painter
Gedmatch
Family Tree DNA
MyHeritage

Jacqueline Verkleij (eigenaar Past Presents) - Genealogie of psychologie?

Door te graven in je verleden vallen dingen op hun plek, en ontdek je: toeval bestaat niet. Het kan zelfs helpen dingen uit je verleden te verwerken en jezelf beter te leren kennen. Deze inzichten en voorbeelden worden tijdens deze GenTalk gedeeld.
Presentatie PDF

Sytske Visscher - Stamboomonderzoek voor beginners

Nieuwsgierig wie jouw voorouders waren? Maar weet je niet waar te beginnen? In deze workshop maak je kennis met de basisprincipes van stamboomonderzoek en leer je online je weg te vinden naar divers bronmateriaal.
Sytske Visscher is onderzoeker bij het CBG.
Presentatie PDF

Sytske Visscher - Genealogisch onderzoek voor Verborgen verleden

Krijg een kijkje achter de schermen van het succesvolle NTR televisieprogramma 'Verborgen verleden'. Leer welk onderzoek voorafgaat aan een uitzending en hoe dit voorwerk wordt omgezet in een meeslepende speurtocht naar de voorouders van BNers.
Sytske Visscher is onderzoeker bij het CBG.
Presentatie PDF

Jack de Vries en Bouwe van der Meulen - AlleFriezen

Diverse erfgoedinstellingen presenteren samen genealogische informatie over Friesland op AlleFriezen.nl: van burgerlijke stand en bevolkingsregisters tot DTB en andere archiefbronnen. Hoe werkt dat? Wie bepaalt de ontsluiting van bronnen en hoe worden fouten hersteld?
Jack de Vries is adjunct-provinciearchivaris bij provinsje Fryslân, Bouwe van der Meulen is FAF-secretaris en Tjerk Tigchelaar FAF-coördinator.
Presentatie PDF

Cisca Wijmenga - Waarom wordt de één ziek en de ander niet?

Lifelines verzamelt data van 167.000 mensen voor onderzoek naar gezonder oud worden. Hierdoor weten we steeds meer over de wisselwerking tussen genen, leefstijl en omgevingsfactoren, waardoor preventie en betere behandelingen dichterbij komen.
Cisca Wijmenga is hoogleraar Humane Genetica bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Presentatie PDF

Pieter Winsemius - Het harde maar meeslepende leven van een e-sneuper

Om een groot gat in de familiegeschiedenis te vullen, kun je voortbouwen op het mooie werk van vele vrijwilligers en sneupers. Maar hoe kom je er aan, wat doe je er mee en hoe kom je er vanaf?
Pieter Winsemius is oud-minister van VROM.
Presentatie PDF

Gerrit Woertman - DNA – een overzicht, toegespitst op Y-DNA

In vogelvlucht kijken we naar Y-DNA, mt-DNA, autosomaal DNA en X-DNA, en hoe dat samenhangt met genealogie. Ook kort aandacht voor de diverse aanbieders. Daarna speciale aandacht voor de meest recente mogelijkheden met Y-DNA en Y-DNA projecten bij FTDNA.
Gerrit Woertman is DNA-genealoog.
Presentatie PDF

Siem van der Woude - De Sonttolregisters Online

De Sonttolregisters zijn een belangrijke en veel gebruikte bron voor de economische geschiedenis van Europa, maar ze waren lange tijd onvoldoende ontsloten. Momenteel wordt gewerkt aan de database STRO, Sound Toll Registers Online, waarin alle 1,8 miljoen doorvaarten toegankelijk worden gemaakt.
Siem van der Woude is historicus bij Tresoar.
Presentatie PDF