CBG bronnen
VV vader Simone - Walter Rudi Bertus Wijmans.png
Simone Weimans in Suriname toont een foto van haar vader Walter Rudi Bertus Weimans in Verborgen verleden. Bron: NTR/BlazHoffski

GenTalk

GenTalk: de presentatie van je leven!

Een - wegens groot succes - terugkerend onderdeel op het Famillement zijn de GenTalks, korte presentaties waarin (amateur)genealogen een podium krijgen om in maximaal tien minuten op een creatieve manier hun kennis én ervaring op het gebied van familiehistorisch onderzoek te delen. GenTalks zijn inspirerend, verrassend, boeiend, uitdagend en prikkelend; ze houden hun toehoorders op het puntje van hun stoel, gegrepen door de genealogische sensatie. Het thema is dit jaar 'Voorouders van verre'.

Waar we in het programma Verborgen verleden mee mogen kijken in de familiegeschiedenis van bekende Nederlanders, zien we even indrukwekkende en ontroerende verhalen bij onbekende mensen. Deze onderzoekers geven wij graag een podium in het DeLaMar Theater en Stadsarchief Amsterdam om hun kennis en bronnen met het publiek te delen. Op basis van inhoud, gebruikte bronnen en de diversiteit van de onderwerpen hebben wij een selectie gemaakt uit de inzendingen. Hieronder kun je kort kennismaken met de gelukkigen. Kom op 25 juni naar het Stadsarchief en het DeLaMar Theater in Amsterdam en laat je inspireren door mede-onderzoekers. 

Stadsarchief, Bodeplein (14:45 - 15:30)

14:45 u:  Carla van Beers De Matria Cirkel, voormoeders en genealogie

Op veertigjarige leeftijd is Carla van Beers zich voor genealogie gaan interesseren. Nadat ze onderzoek had gedaan in het Nationaal Archief werd al snel duidelijk dat ze een andere route volgde dan de meeste genealogen; haar belangstelling was nogal specifiek, want ze had alleen maar oog voor haar voormoeders. "Het zijn de vrouwen die het leven doorgeven", zegt ze, "zij vormen de eeuwenouder schakels van de ketting die de generaties met elkaar verbindt". Tijdens haar zoektocht ontwierp zij de Matria-Cirkel als instrument om het genealogische spectrum van moeders en dochters zichtbaar te maken. Hiermee kon zij alle vrouwelijke nakomelingen van haar voormoeder Trijntje Vink (1751-1819) in kaart brengen.

Carla van Beers, GenTalk Amsterdam 2022

Carla van Beers

15:00 u: Marijke Mahieu - Leentje Lieuwma, portret van een doorzetter

Marijke Mahieu is tot haar pensionering werkzaam geweest als statisticus en docent wiskunde. Daarna had ze tijd het onderzoek van haar vader, dat ze al flink had weten uit te breiden, verder uit te diepen. Haar meest emotionele ontdekking deed ze in het Stadsarchief Amsterdam. Daar kwam een archiefdoos tevoorschijn met documenten uit 1883 over de opvang van de negenjarige Leentje Lieuwma en haar twee broertjes in de inrichting voor Stadsbestedelingen, waar ze door de politie heen waren gebracht nadat hun vader ze had verlaten. Leentje kwam in Brabant terecht, en daar werd het moeilijk: Marijke ontdekte dingen die ze niet met elkaar kon rijmen. Uiteindelijk is het haar toch gelukt het raadsel op te lossen. De enorme hoeveelheid vaak verbijsterend materiaal dat haar zoektocht opleverde heeft ze vastgelegd in een boekje.

Marijke Mahieu, GenTalk Amsterdam 2022

Het boekje dat Marijke Mahieu schreef naar aanleiding van haar zoektocht

Laat je inspireren door de verhalen van zes enthousiaste stamboomonderzoekers bij de GenTalks!


DeLaMar Theater, Mary Dresselhuyszaal (11:15 - 12:00)


11:15 u: Michael Schuling - Verzwegen verleden: mijn grootvader, een Duitse SS-officier

De oma van Michael Schuling beweerde dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog was verkracht door een Duitse SS-officier. Maar waarom bewaarde ze dan foto's van hem in een doos? Michael besloot de zoektocht aan te gaan naar zijn biologische grootvader. Hij ontdekte een voornaam, meer informatie over de Lebensborn-kliniek waar zijn vader was geboren, en met veel doorzettingsvermogen en diepgravend onderzoek ging er een wereld aan nieuwe bronnen voor hem open. Uiteindelijk heeft hij de waarheid over de herkomst van zijn vader en de omstandigheden rond zijn geboorte ontdekt. 

Michael Schuling krijgt post van het Bundesarchiv

Michael Schuling was dolblij met de informatie over zijn biologische opa uit het Bundesarchiv in Berlijn

11:30u: Marita van BrusselWaalse landlopers in Staats Brabant

Soldatendochter, reiziger, vreemdeling én antropoloog Marita van Brussel heeft zich toegelegd op het onderzoek naar de levens van mensen in de marge van de geschiedenis. Bij haar zoektocht naar de herkomst van woonwagenbewoners in Noord-Brabant stuitte ze op relatief veel voormoeders met Frans klinkende achternamen. Het bleken de vrouwen en dochters te zijn van een paar honderd Waalse vagebonden die Brabant onveilig maakten in het laatste kwartaal van de 18e eeuw. Marita raakte gefascineerd door de vraag hoe deze mensen door het land navigeerden en hoe ze contact met elkaar onderhielden. En wat deden de vrouwen en dochters toen de mannen verdwenen? Marita vertelt over het onderzoek naar een historisch lastig vindbare groep, 'voorouders van verre' in meerdere opzichten.

Marita van Bussel, GenTalk Amsterdam 2022

Marita van Brussel

11:45u: Annemieke van der Vegt - Afrikaanse voorouders zichtbaar op schilderijen, in archieven en DNA

Het genealogisch en historisch onderzoek van Annemieke van der Vegt begon in 2013 met de zoektocht naar het leven van haar Afrikaanse voorvader Christiaan. Ze deed verschillende vondsten die van tevoren onvoorstelbaar zouden hebben geleken: ze weet hoe hij eruitzag, wat voor kleding hij droeg en andere uiterlijke bijzonderheden. Dankzij DNA-onderzoek heeft ze zelfs een connectie kunnen maken met een nazaat van zijn ouders, waardoor ze weet dat zijn ouders en/of broer of zus in slavernij in Amerika terecht zijn gekomen. Tegenwoordig onderzoekt zij Afrikaanse kindbedienden die aanwezig waren in West-Europa in de 17e, 18e en 19e eeuw.

Annemieke van der Vegt, GenTalk Amsterdam 2022

Annemieke van der Vegt, gefotografeerd door Joel Quayson