CBG bronnen
Sprekers GenTalks v.l.n.r. Marco Bakker, Joëlle Domenica de Boer, Marita van Brussel,John Löwenhardt, Jacqueline Verkleij en Hans Zijlstra
Sprekers GenTalks v.l.n.r. Marco Bakker, Joëlle de Boer, Marita van Brussel, John Löwenhardt, Jacqueline Verkleij en Hans Zijlstra.

GenTalks

Zes enthousiaste stamboomonderzoekers vertellen over hun stamboomonderzoek!

Na het succes van de eerste editie GenTalks tijdens het Famillement 2016 in Utrecht, is wederom een oproep uitgegaan voor de GenTalks. In deze rubriek krijgen (amateur)genealogen een podium om hun kennis én ervaring op het gebied van familie-historisch onderzoek te delen. Op de oproep hebben meer dan dertig enthousiaste stamboomonderzoekers gereageerd. Hoewel het lastig was een selectie te maken is dit toch gelukt. Op basis van inhoud, relevantie en de diversiteit van de onderwerpen hopen we je tijdens het Famillement aangenaam te verrassen. Een GenTalk duurt circa tien minuten. Daarbij kunnen de sprekers gebruikmaken van een beamer en geluidsinstallatie. Hieronder de zes geselecteerde GenTalks in alfabetische volgorde.

Afkomst, de film                                       
Marco Bakker (historicus)
Waar kom ik vandaan? Na jaren archiefonderzoek zette Bakker de woonplaatsen van 1.106 van zijn voorouders op de kaart. Het resultaat is een unieke animatiefilm die het verhaal laat zien van gewone mensen tussen historische gebeurtenissen; van he Rampjaar tot de Tweede Wereldoorlog.

Missing Side                                           
Joëlle de Boer (genealoog)
Ze begon aan de stamboom van haar moeder en kende haar biologische vader niet. Joëlle startte december 2016, haar vader januari 2017. Hoe toevallig is dat.  Een verhaal over genealogie, DNA-tests en familie vinden door een hobby-genealoog en DNA-detective van zeventien jaar oud.

De Zeelster zonderling                                  
Marita van Brussel (sociaal wetenschapper)
Door onderzoek in Delpher stuitte Van Brussel op een oom van haar overgrootmoeder: de ‘arme krankzinnige’ Jacobus de Greef. Zijn spoor leidde naar gevangenissen, het krankzinnigengesticht Rosmalen, het zinnelozenhuis in Antwerpen, de Ommerschans, rijkskrankzinnigengesticht Medemblik en gesticht Voorburg te Vught.

Levende beelden
John Löwenhardt (secretaris Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie)
Onderzoek naar familiegeschiedenis levert soms onverwachte resultaten op. Zeker als het om Joodse familiegeschiedenis gaat, ontbreken geschreven bronnen vrijwel volledig. Maar publiciteit doet wonderen. Zo vond Löwenhardt ‘levende beelden’ van Hannie ten Brink, het nichtje van zijn grootmoeder.

Genealogie of psychologie?
Jacqueline Verkleij (eigenaar Past Presents)
Door te graven in je verleden vallen dingen op hun plek, en ontdek je: toeval bestaat niet. Het kan zelfs helpen dingen uit je verleden te verwerken en jezelf beter te leren kennen. Deze inzichten en voorbeelden worden tijdens deze GenTalk gedeeld.

De voorouders van Friese onderkoopman VOC schip Batavia: Jeronimus Cornelisz  
Hans Zijlstra (redacteur Historische Vereniging Noordoost-Friesland)
Jeronimus Cornelisz startte als apotheker, maar werd na een faillissement onderkoopman op de Batavia. Zijn doopsgezinde familienetwerk uit Noord-Holland omvat connecties met Vondel en door Rembrandt geportretteerde kooplieden.

Sprekers GenTalks v.l.n.r. Marco Bakker, Joëlle Domenica de Boer, Marita van Brussel,John Löwenhardt, Jacqueline Verkleij en Hans Zijlstra

Sprekers GenTalks v.l.n.r. Marco Bakker, Joëlle de Boer, Marita van Brussel, John Löwenhardt, Jacqueline Verkleij en Hans Zijlstra.

Laat je inspireren door de verhalen van zes enthousiaste stamboomonderzoekers bij de GenTalks!