Moedersnaam, artiestennaam of buitenlandse naam
Danny Vera schrijft al sinds zijn tienerjaren songteksten over het leven, de liefde en de dood. Zijn nieuwste theatertour heet DNA en toeval of niet, de Middelburger duikt nu in zijn eigen Verborgen verleden.
Vanuit het Zeeuwse huis waar muzikant en zanger Danny Vera opgroeide en met een brief van CBG-onderzoeker Maarten van Bourgondiën, start hij zijn rootsreis. Danny heeft opvallende aanknopingspunten via familienamen, te beginnen met zijn eigen verhullende artiestennaam. Maar de belangrijkste zoekvraag: waar komt Danny's donkere uiterlijk eigenlijk vandaan? “Op beeld zag ik er voor mijn gevoel het meest Sinti uit van allemaal”, vertelt Danny naar aanleiding van een optreden met het Rosenberg Trio. Hij gaat op onderzoek uit en stuit op goed en kwaad, vlucht en vervolging en markante figuren in de familie. Kijk de boeiende aflevering terug via de link onderaan deze pagina. Wat Maarten wel in zijn onderzoek vond, maar niet allemaal paste in de uitzending, zijn bijvoorbeeld de niet-alledaagse beroepen in de kwartierstaat van Danny Vera.
Niet-alledaagse beroepen
Als eerste maakt de CBG-onderzoeker een snelle en grondige analyse van de familiegeschiedenis van de zanger. Op persoonskaarten en akten in WieWasWie kijkt de onderzoeker naar familienamen, woonplaatsen en beroepen voor belangrijke kansen op verhaallijnen. Het beroep van herbergier(ster) duikt meerdere malen op in de familiegeschiedenis van Danny Vera. Verder zijn er een paar niet-alledaagse beroepen aan moederskant, zoals gareelmaker, kantonnier, tolgaarder en een vrouwelijke schildersknecht . De beroepen van de voorouders van vaderskant zijn o.a. arbeider, boerenmeid, dienstbode, gareelmaker, handschoenmaker, koopman, schipper(-sknecht), sjouwerman, sorteerster, straatmaker en tolpachter. Met de zoekvraag van Danny in het achterhoofd, stelt de onderzoeker vervolgens de kwartierstaat op, raadpleegt CBG collecties en de CBG Bibliotheek voor boeiende aanknopingspunten of verwijst naar de deelnemende archieven van WieWasWie.
Metroniem Vera is een eerbetoon
Nieuwsgierigheid naar herkomst en betekenis van een familienaam is soms de belangrijkste reden om met stamboomonderzoek te beginnen. Je ontdekt de namen door je kwartierstaat in te vullen. Familienamen kan je verdelen in verschillende groepen zoals beroepsnaam of adresnaam, die je onder ‘analyse/verklaring’ in de Nederlandse Familienamenbank van het CBG vindt. Zo heeft een verwantschapsnaam een link met een vader (patroniem), moeder (metroniem) of een andere verwantschap. Danny besloot zijn achternaam te veranderen naar Vera, de link met zijn moeder die overleed aan kanker. Toch dacht een van onze Facebook volgers dat Danny's achternaam van ‘van der Aa’ afstamde. Zijn moedersnaam (metroniem) en tegelijkertijd artiestennaam is een eerbetoon.
“Mijn moeder kreeg kanker en ik besloot mijn naam te veranderen naar Vera”
Bijzonder in de kwartierstaat aan vaderskant is de Belgische herkomst van de families Polfliet. De naamsvariant ‘Van Polfvliet’ komt al in 1494 voor in Antwerpen. Ook aan moederskant wijzen familienamen naar het buitenland. De in Klundert voorkomende familienaam Macloet is afkomstig uit Schotland. En de stamvader van de familie Den Engelsman heeft ook een buitenlandse herkomst en zelfs een link met de mogelijke Hugenotenfamilie Baljeu (of De Bailleul). CBG-onderzoeker Maarten van Bourgondiën heeft uitgesloten dat Danny’s donkere gelaat verband houdt met een Joodse afkomst. De beste aanwijzing voor het donkere uiterlijk van Danny Vera komt dan toch waarschijnlijk van de familienaam Morien of Morin (Moor, donker) uit zijn eigen kwartierstaat.