CBG bronnen
Wat staat daer recept frikandel
Tekst uit een 18e/19e-eeuws kookboekje in een familiearchief: Lekker ouderwetsch snacken? Dit recept voor frikadellen komt uit een kookboekje in het archief van de familie Raupp. Meer een bal dan een worst trouwens, die frikadel zonder n! Foto: Brabants Historisch Informatie Centrum

Stamboomcafé november: Wat staat daer

15 november 2016

Leer meer over de nieuwe online oefentool voor het lezen van oude handschriften

In het stamboomcafé van november 2016 vertelt Christian van der Ven (Brabants Historisch Informatie Centrum) over het nieuwe project Wat staat daer! Dat is de nieuwe online oefentool voor het lezen van oude handschriften waarvoor het Brabants Historisch Informatie Centrum, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Regionaal Archief Tilburg de handen ineen hebben geslagen.

Wat staat daer screenshot

Screenshot website 'Wat staat daer'

Tijdens het Stamboomcafé zal Van der Ven niet alleen vertellen over de achtergrond van het project, maar ook de website demonstreren. Op de website kan al puzzelend de vaardigheid van paleografie worden vergroot. Beginners kunnen starten met het herkennen van losse letters en woorden. Reikt de kennis al wat verder? Dan wacht een transcriptie van een complete tekst. Er kan geoefend worden op verschillende niveaus van moeilijkheid. Hoe meer ‘veren’ hoe moeilijker de tekst. De teksten zijn ingedeeld in thema’s als stad en land, van wieg tot graf, oorlog en rampen, om een eerste idee te krijgen waar ze over gaan. Naast de oefeningen is er ook een forum waarop bezoekers vragen kunnen stellen aan elkaar. Er is een paleo-puzzel en regelmatig verschijnt er een nieuwe tekst als ‘aanrader’.

De website is bedoeld voor beginnende archiefonderzoekers, mensen die oude teksten leuk vinden en hun kennis op peil willen houden, cursisten oud schrift en studenten geschiedenis. Alle teksten en oefeningen op www.watstaatdaer.nl komen uit de collecties van de drie deelnemende archieven.

Wat staat daer oorlogsellende Meierij

Tekst over het Rampjaar (1672) uit 1674. Van het leveren van karren tot het brandschatten van dorpen: de inwoners van de Meierij worden hard getroffen tijdens het Rampjaar. In een brief aan Stadhouder Willem III doen ze hun beklag. Foto: Brabants Historisch Informatie Centrum

Locatie

Foyer
CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
Prins Willem Alexanderhof 22
2592 BE Den Haag
(Het CBG is gevestigd in het gebouw van het Nationaal Archief, gelegen naast het station Den Haag Centraal, uitgang perron 12)

Datum en tijd

Dinsdag 29 november 2016 18.00-20.00 uur
Toegang en eerste drankje zijn gratis.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar stamboomcafe@cbg.nl o.v.v. café november.