CBG bronnen
nieuwjaarswens Verzamelingen
Nieuwjaarswens uit 1893 van Jean Elie Jacques Eijbergen jr. (1886-1916) aan zijn grootvader. Familiearchief Kempff 1066, inv.nr. 5.

Nieuwjaarswens

27 december 2016

Het CBG | centrum voor familiegeschiedenis wenst al zijn vrienden en volgers een gelukkig 2017, een jaar vol interessante ontdekkingen in de familiegeschiedenis! Vroeger werden dit soort wensen voor het nieuwe jaar opgeschreven in een nieuwjaarsbrief, zoals de jonge Jean Elie Jacques Eijbergen in 1893 deed voor zijn opa.

Het versturen van nieuwjaarswensen een is oude traditie. Veelal werden ze geschreven door kinderen aan ouders, grootouders of peetouders. Ze werden opgesteld op mooi versierd papier, en bevatten vaak stichtelijke rijmpjes. Het laatste doet vermoeden dat het schrijven door de school geïnitieerd werd; kinderen konden met de nieuwjaarswens meteen laten zien hoe ver zij gevorderd waren in hun leren.

Het exemplaar van de zevenjarige Jean Elie Jacques Eijbergen jr. uit 1893 bevat geen rijmpjes, wel felicitaties en nieuwjaarszoenen. Hij schreef deze brief aan zijn groot- en peetvader, met daarin ook de boodschap dat hij niet op bezoek kan komen: 

nieuwjaarswens Verzamelingen

Nieuwjaarswens uit 1893 van Jean Elie Jacques Eijbergen jr. (1886-1916) aan zijn grootvader. Familiearchief Kempff 1066, inv.nr. 5.

"Lieve Opa,

Hartelijk gefeliciteerd met het jaar 1894. Ik hoop U allen gezond zult zijn, maar ik hoop nog meer en wel dat Maatje en ik toch maar eens gezonder zullen worden. Wij komen de eerste dagen niet naar Den Haag, want de Docter vindt het niet goed, daar ik weer pas ziek ben geweest, de Docter zegt dat ik asthma en influwenza heb gehad. Het is nu weer beterende.

Nu lieve Opa, vele Nieuwjaarszoenen aan allen en vele groeten van Pa en Ma en 1000 zoenen voor U van Uw U liefhebbend peetekind 

J.E.J. Eijbergen jr."

Jean Elie Jacques Eijbergen

Jean Elie Jacques Eijbergen woonde ten tijde van het schrijven in Den Helder. Vader was luitenant ter zee, waardoor hij vaak afwezig was. Moeder en de jonge Jean woonden van 1885 tot 1887 met zijn tweeën in het 'bovenhuis wed. Prins'. Ze vertrokken daarna naar Den Haag.

Eijbergen in bevolkingsregister WieWasWie

De familie Eijbergen in het bevolkingsregister van Den Helder 1880-1917. Klik op de buttons 'WieWasWie' om de bron te bekijken. WieWasWie | Regionaal Archief Alkmaar.

Vanaf 1891 woonde het hele gezin (zusje Carolina Frederika werd in 1894 geboren) weer in Den Helder, aan de Kanaalweg nummer 63. Toch werd vadersnaam in het bevolkingsregister meermaals doorgehaald en later weer bijgeschreven vanwege militaire dienst. Nadat hij in januari 1895 na verblijf op het wachtschip Willemsoord weer met zijn gezin herenigd was, vertrokken ze in mei naar Antwerpen.

Jean en Maatje zijn er weer bovenop gekomen, maar Jean is niet oud geworden. In 1916 overleed de kandidaat notaris in het ziekenhuis, hij liet een verloofde na.

eijbergen.jpg Verzamelingen

Candidaat Notaris J.E.J. Eijbergen stierf jong. Klik op de button CBG Verzamelingen' om de bron te bekijken. CBG | Familieadvertenties (Eijbergen, pagina 4).

Versiering

De nieuwjaarswens is geschreven op eenvoudig briefpapier, maar is versierd met een soort 3 dimensionaal poëzieplaatje: als je voorzichtig aan het touwtje trekt, verschijnt van achter een bloemen een jongetje en meisje, en daarachter een duifje.

plaatje.jpg

3D plaatje op de brief. Als je aan het touwtje trekt, verschijnt van achter de bloemen een jongetje en meisje, en daarachter een witte duif.

De nieuwjaarsbrief dook op in familiearchief Kempff, dat op dit moment voor opname in CBG verzamelingen geïnventariseerd wordt.